Home / Vijesti / Za osnaživanje neovisnosti medija u BiH pet milijuna dolara
Za osnaživanje neovisnosti medija u BiH pet milijuna dolara

Za osnaživanje neovisnosti medija u BiH pet milijuna dolara

U narednih pet godina Centar za promociju civilnog društva (CPCD) Bosni i Hercegovini će implementirati Program osnaživanja neovisnih medija u ukupnoj vrijednosti pet milijuna dolara.

Aida Daguda, direktorica CPCD-a, je predstavljajući Program na danas održanoj konferenciji u Sarajevu rekla da su od tog iznosa tri milijuna dolara namijenjena fondovima podrške medijima, a preostala dva će se koristiti za pravnu pomoć novinarima i kampanju promocije građanskog novinarstva.

Financijska sredstva osigurao je USAID u BiH. Peter Duffy, direktor USAID u BiH, istaknuo je da će sredstva biti dodjeljivana putem javnih poziva koji će od danas biti otvoreni.

“Kroz četiri linije grantova distribuirat ćemo ukupno 3.000.000 dolara”, kazao je on.

Mediji će sredstva moći dobiti za medijsku produkciju. To će biti grantovi za privatne elektronske i printane medije usmjerene na produkciju i distribuciju medijskog sadržaja s naglaskom na društvena pitanja od važnosti za bh. društvo.

Media Mixer su grantovi za zajedničke inicijative medija i organizacija civilnog društva, zatim Novi glasovi – za pojedince koji se bave građanskim novinarstvom i ad hoc grantovi kao podrška za medijske intervencije u nepredviđenim situacijama .

Duffy je naveo da pojedinci koji dobiju financijsku podršku u okviru linije Novi glasovi imat će na raspolaganju Media Lab – mali multimedijalni studio smješten u prostorijama CPCD-a, koji će služiti kao podrška korisnicima grantova i građanima koji žele da se aktiviraju kao građani-novinari, a često nemaju adekvatnu opremu za realizaciju svojih ideja.

Kroz program će novinarima, koji su izloženi političkim motiviranim tužbama za klevetu, biti pružit pravna pomoć. Osim savjeta ili zastupanja pred sudom, Program će novinarima i urednicima ponuditi edukativni program u cilju boljeg razumijevanja građanskog prava s fokusom na Zakon o zaštiti od klevete.

Za pravnu pomoć novinari i medijske organizacije moći će aplicirati putem web stranice www.objavi.ba, a mobilna aplikacija objavi.ba omogućit će građanima da kreiraju i plasiraju vijesti i informacije te slobodno izražavaju svoje stavove o različitim dešavanjima iz svoje okoline.

Izvor: Akta.ba

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top