Home / Vijesti / VIDEO/FOTO Nada u bolju BiH: Obraćanja sveštenika Milenka i fra Zorana na otvorenju džamije u Kotor Varošu
VIDEO/FOTO Nada u bolju BiH: Obraćanja sveštenika Milenka i fra Zorana na otvorenju džamije u Kotor Varošu

VIDEO/FOTO Nada u bolju BiH: Obraćanja sveštenika Milenka i fra Zorana na otvorenju džamije u Kotor Varošu

U džematu Kotor u Kotor Varošu jučer je, uz prisustvo brojnih vjernika, svečano otvorena obnovljena “Sultan Sofi Mehmed pašina” džamija i Šehidsko turbe.

Kako se moglo čuti, ova džamija je, kako i sve druge na području ove opštine, porušena tokom 1992. godine. Nakon povratka Bošnjaka, obnove kuća i infrastrukture, uslijedila je i obnova džamija. Obnovom ove u Kotoru, obnovljeno je svih 11 džamija na području ove opštine.

No, jučerašnje otvorenje džamije će ostati upamćeno i po prisustvu i obraćanju predstavnika Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, što je rijetkost u našoj zemlji.  Naime, tokom zvaničnog programa fra Zoran Mandić i arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić, nalazili su se na bini zajedno sa ostalim imamima i zvanicama. Prema protokolu, i Mandić i Narić su se obratili prisutnima.

-Radostan sam što se i zadnju džamiju na području opštine Kotor Varoš popravili.  Mislim, i uvjerenja sam da mi predstavnici vjerskih zajednica na području opštine Kotor Varoš, zajedničkim snagama, zajedničkim razgovorima i razmjenjivanjem ideja, možemo vama dati jedan putokaz kako treba živjeti i biti svoj na svome. Budimo svi skupa oni ljudi koji ćemo poslije vjerskih objekata, poslije gradnji naših domova i cesta, zajedničkim životom nastaviti izgrađivati povjerenje, poštivanje, razumijevanje i ljubav, poručio je Mandić.

 

Narić je kazao da “potičemo od istih prvostvorenih ljudi, u svim svojim različitostima i sve nas je stvorio isti Bog”

-Neka se ni u jednoj bogomolji, bilo čija da je, ne propovijeda mržnja, nesloga, netolerancija i sve ono što može dovesti do nemilih događaja, koje mi u svojoj bliskoj historiji prođosmo. Takve nam bogomolje ne trebaju. Neka Bog da da duhovna misija ove bogomolje bude na duhovu radost vas vjernika, poručio je on.

Otvorenju džamije je prisustvovao i Radenko Čupić, potpredsjednik Skupštine opštine, koji je na otvorenju prisustvovao u ime opštinskog načelnika. Inače, načelnik je tokom ramazana prisustvovao zajedničkom iftaru u Kotor Varošu.

(S.H./Bportal.ba)

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top