Home / Vijesti / Uz certifikate Ansys mladi bh. inženjeri korak bliže kolegama iz EU
Uz certifikate Ansys mladi bh. inženjeri korak bliže kolegama iz EU

Uz certifikate Ansys mladi bh. inženjeri korak bliže kolegama iz EU

Budućim bosanskohercegovačkim inženjerima danas su na Mašinskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru dodijeljeni certifikati iz vodećeg svjetskog softverskog programa Ansys.

Edukacija iz Ansys softvera održala se u okviru DeveloPPP.de programa javno-privatnog partnerstva koji provode njemački GIZ u ime njemačke vlade i švedska kompanija BerDiz Consulting AB u partnerstvu s Mašinskim fakultetom Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i Fakulteta za strojarstvo i računarstvo Sveučilišta u Mostaru.

Ansys predstavlja vodeći svjetski program iz oblasti proračuna mašinskih dijelova i konstrukcija, a u BiH se dosada nije zvanično koristio u školovanju budućih inženjera.

Tokom prošle godine dana, odabrani asistenti partnerskih fakulteta i studenti su dobili mogućnost pohađanja kursa iz softvera Ansys i rada na konkretnim praktičnim zadacima kod privrednih subjekata.

Projekt se smatra konkretnim doprinosom u smislu modernizacije visokoškolske nastave u BiH. Provedba projekta krenula je početkom 2016. godine.

“Možemo reći da smo sretni i zadovoljni rezultatima. Učesnici kursa preuzimaju svoje certifikate i od danas su po znanju bliži/konkurentniji svojim kolegama inženjerima iz EU. I privreda u BiH bi trebala prepoznati ovaj potencijal i dati mladim ljudima priliku da iskoriste stečeno stručno znanje. Osim toga, danas želimo predstaviti projektne aktivnosti ostalim mašinskim fakultetima iz BiH i zainteresovanim kompanijama”, poručili su rukovoditelji projekta.

Edukacija mladih inženjera se nastavlja kroz učešće na 8. Međunarodnoj naučnoj konferenciji IRMES 2017, kao i kroz kurs iz novog softvera Pipestres od sredine septembra ove godine. Oba partnerska fakulteta su sadržaje softvera Ansys uvrstila u svoj redovan plan i program već za naredni semestar.

 

Akta.ba

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top