Home / Nauka i tehnologija / Nauka / U Tuzli predstavljena knjiga “Ekonomija slobode” Frederica Bastiata
U Tuzli predstavljena knjiga “Ekonomija slobode” Frederica Bastiata

U Tuzli predstavljena knjiga “Ekonomija slobode” Frederica Bastiata

Knjiga “Ekonomija slobode” autora Frederica Bastiata predstavljena je sinoć u BKC-u u Tuzli.

Jedan od promotora knjige, profesor Hazim Karić, istakao je da je ova knjiga skup odabranih radova, eseja, kritika, stavova i mišljenja, francuskog ekonomiste, političkog aktiviste, naučnika i pisca koji je živio u prvoj polovini devetnaestog stoljeća.

– Akcenat u ovoj knjizi, u svim autorskim radovima priređenim i ponuđenim čitateljima je na slobodi tržišta, afirmaciji ekonomskih sloboda pa i na slobodi u najširem smislu tog pojma. Stavovi, mišljenja, kritike, osvrti pisani su pitkim i dopadljivim jezikom koji je razumljiv svima, a namijenjeni su najširoj čitalačkoj publici raznih nivoa obrazovanja i afiniteta – pojasnio je.

Profesor Admir Čavalić kazao je da knjiga “Ekonomija slobode” predstavlja jedinstveno djelo zato što prvi put u historiji Bosne i Hercegovine prevodimo jedno djelo klasičnog liberala.

– Nažalost, do danas publika u Bosni i Hercegovini nije imala priliku da vidi djelo Frederika Bastiata francuskog pravnika i ekonomiste iz 19. stoljeća koji je prvi u ekonomiji napadao i demistificirao određene mitove. U Bosni i Hercegovini postoji toliko mitova o ekonomiji pa bi se moglo reći da je Bastiat danas živ mogao bi napisati mnogo više o stanju u ekonomiji u Bosni i Hercegovini nego u Francuskoj prije 160 godina – zaključio je Čavalić, saopćeno je iz Udruženja građana “Multi”.

Izvor: Source.ba

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top