Home / Biznis / U Tešnju će se proizvoditi rezervni dijelovi za oružje iz cijeloga svijeta
U Tešnju će se proizvoditi rezervni dijelovi za oružje iz cijeloga svijeta

U Tešnju će se proizvoditi rezervni dijelovi za oružje iz cijeloga svijeta

Ukorak s rastućom vojnom namjenskom industrijom, čiji je izvoz lani prešao 200 milijuna eura, pojavila se i nova tvrtka koja želi proizvoditi rezervne dijelove.

Proizvodnja i povjerenje

Tvrtka Župčanik iz Tešnja ovih je dana dobila i suglasnost Vlade Federacije BiH za uvođenje proizvodnje nenamjenske vojne industrije.

Ona će proizvoditi i dijelove koji se definiraju kao vojna oprema iz skupine mehaničkih dijelova proizvoda iz skupine bez pirotehničkih elemenata te oklopnu ili zaštitnu opremu i konstrukcije, a bit će tu i otkivci, odljevci i ostali nedovršeni proizvodi bez eksplozivnih elemenata.

Tvrtka želi postati konkurentna na svjetskom tržištu u proizvodnji, izmedu ostaloga, kako navode, i metalnih te plastičnih komponenti, kao što su nakovnji, kapsule, košuljice zrna, članci redenika, vodeći prsteni i metalni dijelovi streljiva, sigurnosne i oružne naprave, upaljači, senzori i inicijalne naprave, energetska punjenja za jednokratno ispaljenje.

S obzirom na potražnju u regiji i svijetu, žele se također uključiti u proizvodnju dijelova za oružje s glatkom cijevi, kalibra manjeg od 20 mm, ostalog naoružanja i automatskog oružja kalibra 12,7 mm. Radili bi na proizvodnji pribora i ostalih posebnih komponenti za puške, karabine, revolvere, pištolje, automatske pištolje i automatske puške…

– Konkurencija na tržištu postoji, ali uz dobru kvalitetu proizvoda, poštivanje rokova isporuke i cijenu proizvoda, tvrtka Zupčanik d.o.o. Šije Tešanj može se održavati na tržištu i zadobiti povjerenje kupaca. Zbog prostora na kojem tvrtka posluje, moguće je ići i s do 30% manjom cijenom od konkurencije, ali ne manjom od one koja će omogućiti plaćanje svih troškova proizvodnje te minimalnu zaradu stoji u iznesenom elaboratu tvrtke koja je dopuštenje za rad dobila od Vlade Federacije BiH.

Spomenimo kako je 13 tvrtki koje posluju u okviru namjenske industrije Federacije BiH ostvarilo prošle godine 229,7 milijuna maraka prihoda. Doneseni su novi zakoni kako bi tvrtke koje se bave proizvodnjom oružja i vojne opreme bile konkurentnije na globalnom svjetskom tržištu. Iz sigurnosnih razloga i rastućeg terorizma u svijetu, i BiH je morala donijeti novi zakon koji će omogućiti jači nadzor nad naoružanjem.

Ilegalna trgovina

Svaka puška, pištolj, metak…, koji se proizvede ili uvozi u BiH, morat će u budućnosti biti označen, a svi podaci idu u zajednički bh. registar, tako da se u svakom trenutku može identificirati svaki komad lakog naoružanja i pripadajućeg streljiva.

BiH, kao članica UN-a i potpisnica Konvencije UN-a protiv transnacionalnoga organiziranog kriminala, mora se boriti protiv svakog oblika ilegalne trgovine naoružanjem, a ne da bh. sigurnosne strukture javno ismijava talijanski novinar koji je bez ikakvih problema nedavno u Sarajevu kupio kalašnjikov i prokrijumčario ga bez ikakvih problema na teritorij EU-a. Prema protokolu koji je potpisan i s Misijom OESS-a, bh. vlasti dužne su svaki komad oružja koji se proizvode na prostoru BiH nakon 30. lipnja 2001. godine označiti na način da se omogući njegovo pra ćenje.

Oznake moraju sadržavati informacije koje će istražiteljima omogućiti odrediti minimalno godinu i državu u kojoj je lako naoružanje te streljivo proizvedeno uz prateći serijski broj.

 Izvor: Akta.ba

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top