Home / Sport / Tuzlaci ruše Guinnesove rekorde: Mirsad Nokto za minut uradio 103 skleka, njegova kćerka napravila čudo
Tuzlaci ruše Guinnesove rekorde: Mirsad Nokto za minut uradio 103 skleka, njegova kćerka napravila čudo

Tuzlaci ruše Guinnesove rekorde: Mirsad Nokto za minut uradio 103 skleka, njegova kćerka napravila čudo

U Maloj sali tuzlanske sportske dvorane “Mejdan” danas su oborena čak četiri Guinnessova svjetska rekorda. Posjetioci su imali priliku vidjeti zaista spektakularan program, a novi svjetski rekorderi postali su Mirsad Nokto dva puta, njegova kćerka Irma te Crnogorac Žarko Janković.

Irma Nokto koja ima samo 13 godina danas je uspjela štiklom probiti čak 39 balona koji su bili obješeni iznad njene glave. Ona je tako potpuno potukla rekord Ane Marie Petzold, majstorice karatea iz Njemačke, koja je držala rekord sa 18 probijenih balona.

– Spremala sam se koliko je potrebno da oborim rekord – rekla je prije svog poduhvata Irma Nokto i itkekako pokazala da je bila u pravu.

Aktuelni Guinnessov rekord Njemice popravila je rezultatom koji je više nego duplo bolji.

– Uložila sam veliki trud i veoma sam sretna što mi se trud isplatio. Jako sam sretna – rekla je Irma.

Tuzlak Mirsad Nokto, majstor borilačkih vještina i trener WuShu Kung fu reprezentacije BiH, uspio je za jedan minut uraditi 103 skleka i tako popraviti rekord Švicarca Romana Dossenbacha.

On je uz pomoć svojih saradnika napravio još jedan poduhvat. Na stomaku Mirsada Nokte razbili su 16 ploča siporeksa čekićem težine 6,30 kilograma za samo 4,22 sekunde. Tako je popravljen rekord turskog predstavnika Alia Bshçetepésa koji je iznosio 4,74 sekunde.

Crnogorac Žarko Janković udarcima laktom slomio je 82 ploče siporeksa za 9,74 sekunde, a za to vrijeme u šaci mu je bilo živo jaje koje je ostalo čitavo.

Posebni gost manifestacije bio je Muhamed Kahrimanović, Bosanac koji decenijama živi u Njemačkoj, majstor Wing Chu kung fua, hapkida, taekwondoa i vlasnik 12 Guinnessovih svjetskih rekorda. On je bio i ovlašeni predstavnik Njemačkog instituta za Guinnessove rekorde (RID), koji je kao sudija pratio sve rezultate.

– Svi rekordi su zvanično prijavljeni prije dva mjeseca i rezultate sada šaljemo u Njemačku i sjedište Guinnessa u Londonu. Uz mene kao suprevizora sve su pratila dva neutralna svjedoka, a uz rezultate šaljemo video i fotografije – objasnio je Muhamed Kahrimanović.

Pored obaranja rekorda publika je imala priliku da vidi i plesne tačke, ali i prezentacije raznih borilačkih vještina.

Faktor.ba

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top