Home / Vijesti / Svijet / Turska: Vlada ukida PDV poljoprivrednom sektoru i daje beskamatne kredite mladim poduzetnicima
Turska: Vlada ukida PDV poljoprivrednom sektoru i daje beskamatne kredite mladim poduzetnicima

Turska: Vlada ukida PDV poljoprivrednom sektoru i daje beskamatne kredite mladim poduzetnicima

Premijer Turske Ahmet Davutoglu predstavio je danas Akcioni plan novoimenovane Vlade Republike Turske za narednu godinu koji donosi niz dobrih vijesti za radnike, mlade, penzionere, poduzetnike i druge kategorije stanovništa, javlja Anadolu Agency (AA). …

7cb96e6c8481c6db0f8395e0703a3846_XL

 

Šef turske Vlade je na skupu u Kongresnom centru ATO u Ankari istakao da je ovo historijski dan i historijski sastanak, kada javnosti potvrđuje da će Vlada ispuniti data predizborna obećanja i nastaviti trend razvoja države na političkom, ekonomskom, socijalnom i drugim poljima.

Ističući da će u narednih sedam dana Vijeće ministara Turske usvojiti odluku o implementaciji Akcionog plana, Davutoglu je kazao da će biti formiran ured za koordinaciju i nadzor reformi i reformska grupa.

– Poticaji za mlade –

„Mladima ćemo na bazi njihovih projekata davati nepovratnu novčanu pomoć do 50.000 lira (15.655 eura). Prvi korak u tom kontekstu ćemo učiniti 24. decembra na svečanoj dodjeli nagrada za najbolje inicijative. Pokrećemo i proces davanja beskamatnih kredita mladima u iznosu do 100.000 lira (31.310 eura)“, kazao je Davutoglu.

Najavio je da će u naredna tri mjeseca biti uvedene mjere kojima će država snositi sve jednogodišnje troškove mladih koji nađu prvo zaposlenje, uključujući i plaće i doprinose.

„Za učenike i studente ukidamo troškove izdavanja pasoša, a troškove služenja vojnog roka za državljane koji žive u inozemstvu ćemo smanjiti sa 6.000 na 1.000 eura“, kazao je Davutoglu, te najavio olakšice za mlade u oblasti zdravstvenog osiguranja i za stažiranje srednjoškolaca i studenata,

Davutoglu je kazao da će država osloboditi poreskih davanja sve zanatlije koji bilježe manje zarade.

Davutoglu je kazao da će proces razvoja ruralnih regija na cijeloj teritoriji Turske biti ubrzan. U tom kontekstu je najavio ukidanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) na sva đubriva i stočnu hranu. Vlada će davati do 30.000 lira (9.400 eura) bespovratne novčane podrške farmerima i poljoprivrednicima koji podnesu zahtjev za pomoć u realizaciji projekata.

Akcioni plan turske Vlade za narednu godinu predviđa i olakšice za penzionere, odnosno najavljeno je ukidanje nekoliko redovnih izdataka.

– Povećanje minimalne plaće –

„Minimalnu plaću u državi ćemo, uz Božju pomoć, povećati na 1.300 lira (407 eura), odnosno za 30 posto. Pored ovih promjena za radnike, uporedo ćemo uvesti i promjene koje će ojačati konkurentnost poslodavaca na tržištu, a posebno ćemo raditi na rasterećenju tereta na leđima malih i srednjih preduzeća“, kazao je Davutoglu.

Povećanje plaća je posebno najavljeno za sve policajce, koji će dobiti i za 25 posto veće otpremnine pri odlasku u penziju.

S ciljem dodatnog unapređenja kvalitete obrazovanja, u Turskoj će u naredna tri mjeseca biti osnovana Akademija za nastavnike, na kojoj će svi nastavnici i profesori imati priliku za profesionalno napredovanje.

Turski premijer je također najavio i reviziju svih ostavština i pučkih vlada, te najavio implementaciju Zakona o zaštiti ličnih podataka.

Još neke od mjera najavljenih Akcionim planom su davanje pravnog statusa alevitskim bogomoljama, te poboljšanje životnog standarda romske zajednice.

Davutgolu je kazao da će i u pravosudnom sistemu doći do niza mjera s ciljem efikasnijeg i boljeg rada tih institucija.

„U zemlji će biti ustanovljen tajming idealnih sudskih procesa. Tako ćemo okončati situaciju da se procesi odugovlače i traju godinama. Vremenske odrednice sudskih postupaka će naravno biti u skladu sa vrstom predmetnog suda i postupka. Uvest ćemo mjere kako bi tužioci i sudije poštovali te zadane rokove“, kazao je Davutoglu.

– Ustavna reforma jedan od prioriteta –

Ističući da su ustavne reforme i dalje temeljni prioritet turske vlasti, Davutoglu je kazao da će uskoro ponovo razgovarati sa liderima svih političkih partija o neophodnosti tih reformi u zemlji.

On je pozvao sve političke lidere da ovo pitanje ne posmatraju sa ličnog, partijskog ili političkog aspekta, već da dođu i konstruktivnim dijalogom i raspravom svi zajedno promijene ustav koji je ostavština iz doba državnih udara, u ustav koji će odlikovati demokracija, slobode i ljudska prava.

Davutoglu je kazao da je sada vrijeme da se obećanja i ostvare, te poručio da nema nedodirljivih i da će Vlada Republike Turske raditi u interesu svih građana.

Izvor: Akos.ba

 

About Hadis Kurtović

Comments are closed.

Scroll To Top