Home / Lifestyle / Kulinarski kutak / Sedam kuhinjskih trikova koji će vam koristiti
Sedam kuhinjskih trikova koji će vam koristiti

Sedam kuhinjskih trikova koji će vam koristiti

 

 • Ponekad su najjednostavnija rješenja i najbolja. Ironično, većina trikova koje ćemo vam otkriti nisu općepoznati. Upamtite ih i sljedeći put ćete lakše riješiti probleme u kuhinji.
 • 1. Kako oljuštiti nedovoljno otvorene pistacije?
  Pistacije su isuviše skupe da bismo ih prosto bacili u smeće, međutim, u kesici često pronađemo veliki broj ovih ukusnih orašastih plodova čije ljušture nisu dovoljno otvorene. Radije nego da ih pokušate pregristi ili uništiti nokte otvarajući ih, isprobajte ovu metodu otvaranja tvrdoglavih pistacija: uzmite polovinu ljuske, zabodite je u čak i najmanji otvor na zatvorenoj pistaciji i okrenite je u stranu poput ključa – pistacija će se u trenu otvoriti!
  2. Kako jednostavno ukloniti komadiće ljuske jajeta?   Svima nam se to nekad desilo: prilikom razbijanja jajeta, maleni komadić njegove ljuske upadne u posudu sa sirovim jajetom. Ako ste ga, tada, pokušali pokupiti prstom ili kašikom, znate sa kakvim ste se “klizavim” problemom susreli. Zato sljedeći put prije nego što pokušate izvaditi komadić ljuske prvo pokvasite prst vodom– šokirat će vas kako ćete ga jednostavno uhvatiti i odstraniti!

  3. Kako da zagoreno posuđe opet izgleda kao novo?
  S obzirom na to koliko košta set kvalitetnih šerpi i tava, bilo bi za očekivati da se i jednostavno čiste. Međutim, i najbolje čelične šerpe mogu postati crne od čestog korištenja i zagorene masnoće. Ako ste ih pokušali izribati, vjerovatno ste prihvatili činjenicu da nikada više neće zablistati. Međutim, ako ih poprskate sredstvom za čišćenje rerne i ostavite ih da odstoje nekoliko sati, prljavština će se lako skinuti!
  4. Kako omekšati kristalizirani med?
  Sjećate li se tegle u kojoj med stoji stvrdnut i kristaliziran na polici u vašoj kuhinji već neko vrijeme? Sada mu možete jednostavno povratiti staru praktičnost tečnog oblika tako što ćete prokuhati šerpu vode, pustiti da se voda ohladi 5 minuta, a zatim u nju staviti teglu s medom i ostaviti je tako 15 minuta.
  5. Kako omekšati stvrdnuti smeđi šećer?
  Smeđi šećer se vremenom stvrdnjava kako gubi vlažnost dok stoji u polici. Međutim, možete ga omekšati tako što ćete staviti otvorenu kesu šećera u mikrovalnu pećnicu, a pored nje staviti čašu sa vodom, te upaliti mikrovalnu pećnicu na visoku temperaturu 3 minute. Ako nemate mikrovalne pećnice, možete šećer isuti u posudu, prekriti šećer dvostrukim slojem vlažnih papirnatih kuhinjskih salveta, zatim cijelu posudu prekriti folijom ili umotati u plastičnu kesu i pustiti da odstoji tokom noći.
  6. Kako otkloniti fleke s drvenih daski za rezanje?
  Određene vrste hrane poput cvekle, jagoda ili džigerice koje boje vašu dasku za rezanje ne doprinose njenom izgledu. Da biste se riješili fleka, pokušajte poprskati dasku solju, a zatim je istrljati limunom. Za tvrdoglave fleke pokušajte sa abrazivnim antibakterijskim kuhinjskim sredstvom za čišćenje i žicom, a ako i to ne uspije, pribjegnite šmirgl papiru! I naravno – ne zaboravite nakon toga dobro oprati dasku.

  7. Kako spasiti prezrelo voće?
  Voće je skupo, a tako brzo propada. Međutim, ne morate baciti u smeće prezrele banane, breskve ili jagode. Čim primjietite da voće počinje propadati, operite ga, ogulite (u slučaju banana) i izrežite, te smrznite u providnim vrećicama. Na taj način po potrebi možete izvaditi željenu količinu voća i za kratko vrijeme napraviti pitu od voća ili osvježavajući i zdravi miješani napitak od različitih kombinacija voća, jugurta/mlijeka/soka i leda po želji!

  Prilagođeno sa:  shine.yahoo.com

взломать аккаунт взломать вконтакте

создать интернет магазин стоимость

About amra

Leave a Reply

Scroll To Top