Home / Vijesti / Kultura / Sarajevsko Narodno pozorište dobija novi objekat male scene koja će doprinijeti bogatijoj kulturi
Sarajevsko Narodno pozorište dobija novi objekat male scene koja će doprinijeti bogatijoj kulturi

Sarajevsko Narodno pozorište dobija novi objekat male scene koja će doprinijeti bogatijoj kulturi

Kulturni radnici glavnog grada Bosne i Hercegovine uskoro će imati priliku raditi i stvarati u boljim uslovima, s obzirom na to da je planirana gradnja novog objekta s malom scenom do 250 sjedišta. Objekat će se nalaziti u ulici Terezija u sarajevskom naselju Skenderija na prostoru sadašnje radionice NPS-a.

Projekat za izgradnju objekta je radilo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a u okviru zgrade nalazit će se i opremljena radionica za izradu scenografija, kao i smještajni kapaciteti za gostujuće ansamble.

Uprava NPS-a smatra da bi hotelski objekat sa 80 ležajeva znatno smanjio trškove gostujućih ansambala i omogućio dolazak eminentnih svjetskih umjetnika te da bi se za tri godine mogle završiti sve potrebne faze radova. Dodaju također kako su u toku pregovori s potencijalnim investitorima, kao i pripreme za izradu izvedbenog projekta.

“Planiramo raditi na sadržajima koji će obogatiti naš produkcijski rad te u isto vrijeme pomoći stvaranje boljih uslova za rad na velikoj pozornici Narodnog pozorišta koji se odražava rasterećenjem obima posla. Naše pozorište djeluje u sastavu tri umjetnička segmenta drame, opere i baleta. Lokacija na kojoj će se graditi buduća scena sarajevskog pozorišta je uvijek bila posebna inspiracija rediteljima”, navode iz NPS-a.

Površina zatvorenih prostora zgrade prema projektu je blizu 4.200 metara kvadratnih, a neto površina otvorenih prostora blizu 1.100 metara kvadratnih, dok je vrijednost kompletne investicije sedam miliona KM.

“Očekujemo i velike uštede po pitanju troškova koje imamo za gostujuće umjetnike, razvoj u pravcu samoodrživosti objekta koji se odnosi na najam smještajnog kapaciteta trećim osobama, bolje uslove za rad u našim radionicama i na kraju očekujemo da ćemo dobiti još jedan poseban centar kulturnih dešavanja. Osim toga, ova investicija bi trebala doprinijeti bogatijoj kulturnoj sceni Sarajeva i generalno BiH”, dodaju iz kuće kulture na Obali.

Idejni projekat male scene sa smještajnim i drugim pretećim kapacitetima radio je profesor Adnan Pašić s Instituta za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje. Dio radova će finansirati Kantonalno ministarstvo za kulturu i sport, a dio potencijalni investitori.

 Klix.ba

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top