Home / Vijesti / BiH / Sarajevo: Počela manifestacija “Dani vakufa u BiH”
Sarajevo: Počela manifestacija “Dani vakufa u BiH”

Sarajevo: Počela manifestacija “Dani vakufa u BiH”

Danas je u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci otvorena manifestacija “Dani vakufa u BiH”.

Manifestaciju je otvorio direktor ove kulturno-naučne ustanove Mustafa Jahić, koji je kazao da nije bilo boljeg povoda da se prvi put predstavi nova zgrada biblioteke.

“S obzirom na to da je i ova biblioteka vakuf, zaista sam sretan i zadovoljan što smo se danas ovdje okupili. I nova zgrada predstavlja na neki način vakuf jer je izgrađena zahvaljujući dobroti emira Katara”, rekao je on.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović, koji se obratio prisutnima u ime organizatora, kazao je kako je ova manifestacija, koja se organizuje treći put u BiH, postala značajna za cijelu državu.

“Ovakva manifestacija potrebna je kako Islamskoj zajednici, tako i široj društvenoj zajednici, jer su vakufi bili nosioci nastanka i urbanog razvoja gradova. Vakuf označava dobro koje čovjek, vakif, dobrovoljno izdvoji iz svoje imovine dio, da bi se njim koristili drugi ljudi. Vakuf je islamska institucija na opću korist ljudske zajednice bez obzira na religijsku pripadnost građana”, izjavio je Zajimović.

On je kazao da je vakuf trajno dobro univerzalnog karaktera, dodavši da je BiH kroz historiju bila zemlja vakifa i dobrotvora.

Prikazan je i kratki film o aktivnostima Vakufske direkcije, nakon čega je uručena plaketa najistaknutijem vakifu ove godine u BiH.

Plaketu je dobio Hamdo Ibrelić iz Busovače, koji je finansirao izgradnju džamije u Fojnici u vrijednosti od oko 250.000 KM, zgradu Rijaseta na Kovačima u iznosu od 50.000 KM, obnovu džamije u Busovači u iznosu od 10.000 KM te renovirao turbe u Busovači u vrijednosit od 10.000 KM, a plaketu mu je uručio izaslanik reisu-l-uleme IZBiH sarajevski muftija Husein ef. Smajić.

“Šta da kažem, hvala vam svima što ste prepoznali moj rad, a prije svega hvala mojoj supruzi i djeci”, rekao je Ibrelić nakon što mu je uručena plaketa.

Sarajevski muftija Husein ef. Smajić, u svom obraćanju kazao je kako je na svijetu jedna od najvećih časti podijeliti svoju halal stečenu imovinu. On je kazao kako, nažalost, danas bošnjačka politika obeshrabruje sve one koji se bore za vakufe i vakufske vrijednosti.

“Odlaskom Osmanlija sa ovih područja, vakufi su bili u prvom redu na udaru, kao i Bošnjaci. Borit ćemo se za sve ono što pripada Bošnjacima kroz vakuf kao nacionalno dobro BiH i Bošnjaka. “, kazao je sarajevski muftija.

On se osvrnuo i na politiku međunarodne zajednice po pitanju vraćanja vakufske imovine.

“Prije mjesec i po, na inicijativu američkog ambasadora u BiH Patricka Moona, došla je informacija da će se Sjedinjene Američke Države zalagati za povrat imovine svim vjerskim zajednicama i narodu. To je za nas veliki napredak i ohrabrenje”, poručio je Smajić.

U okviru programa “Dana vakufa u BiH” koji traju do 9. juna, bit će otvorene izložbe vakufnama i arhivske građe, te će se održati okrugli stolovi i tribine. Manifestacija će, osim u Sarajevu, biti održana u Brčkom, Gradačcu i Bugojnu.

U Bugojnu će se otvoriti vakufska poslovna zgrada Medžlisa Islamske zajednice Bugojno, dok će se u Brčkom održati okrugli sto „Uloga vakufa u razvoju Brčkog sa posebnim osvrtom na vakuf Alijage Kučukalića“ i akademija pod nazivom: „Brčko je grad vakifa“ u okviru koje će se prikazati dokumentarni film o vakufima u BiH i video prezentacija sačuvanih objekata vakufa Alijage Kučukalića. U Gradačcu će biti otvorena izložba arhivske građe o vakufima u Gradačcu, održati se tribina „Vakuf begovske porodice Gradaščević, historijski prikaz i mogućnosti revitalizacije“ te promovirati knjiga o Ćurčića vakufu.

(BH Plus/Agencija Anadolija/Rijaset)iranian escorts in dubaiинтернет магазин продвижение

About Mirnes

Leave a Reply

Scroll To Top