Home / Biznis / Radovi na najsjevernijem dijelu Koridora 5C se privode kraju
Radovi na najsjevernijem dijelu Koridora 5C se privode kraju

Radovi na najsjevernijem dijelu Koridora 5C se privode kraju

JP Autoceste Federacije BiH objavile su informacije o radovima na dionici autoceste Svilaj-Odžak, najsjevernijeg dijela Koridora 5C u Bosni i Hercegovine, navodeći u snimku da se radovi privode kraju iskorištavanjem povoljnih vremenskih prilika.

Početak dionice se nalazi odmah kod međudržavnog mosta Svilaj kojim se premoštava rijeka Sava, a završava se na petlji Odžak na sjeveru istoimenog grada. Most preko rijeke Save ujedno je i spojno mjesto između autoceste koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Ukupna dužina dionice iznosi približno 10,4 kilometra, a na njoj je smješteno nekoliko značajnih objekata. Na samom početku dionice je predviđena izgradnja graničnog prijelaza Svilaj, čija je izgradnja u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje.

Pored graničnog prijelaza na dionici je predviđena izgradnja dvostranog odmorišta, dvije petlje, čeonog naplatnog mjesta te nekoliko manjih mostovskih konstrukcija i pristupnih puteva.

Predstavnik investitora za izgradnju autoceste Svilaj-Odžak Danijel Ivanković kazao je da se radovi na toj dionici privode kraju.

“Trenutno se iskorištavaju povoljne vremenske prilike za gradnju asfalta, kao i opremu. Po završetku ovih radova obavit će se tehnički pregled građevine. Kada je riječ o izgradnji mosta Svilaj, aktivnosti u ovom momentu obavljaju u radionicama gdje se proizvode čelični elementi rasponske konstrukcije. Prvi elementi će se dopremiti na gradilište početkom iduće godine, nakon čega će nastupiti prva montaža”, kazao je Ivanković u snimku.

Radove izvode konzorcij kompanija Strabag, Euro-Asfalt i ŽGP.

Izvor: Akta.ba

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top