Home / Vijesti / BiH / Prva nagrada Snježani Mulić – Softić, novinarki Al Jazeera Balkans
Prva nagrada Snježani Mulić – Softić, novinarki Al Jazeera Balkans

Prva nagrada Snježani Mulić – Softić, novinarki Al Jazeera Balkans

Na književni natječaj za izbor najbolje kratke priče pod nazivom „Ratna priča“ pristiglo je 40-ak priča. Natječaj su raspisali JU Gradska biblioteka Kalesija i BZK Preporod Kalesija. Među autorima koji su poslali priče na natječaj, bilo je čak 12 njih koji već imaju objavljene knjige. Na natječaj su pristigle i priče iz Srbije i Hrvatske.

Žiri u sastavu: Mehmed Đedović, predsjednik Društva pisaca TK, mr. Hurija Imamović, i Nermin Bukvar, predsjednik BZK „Preporod“ Kalesija, za najbolju kratku priču proglasio je priču „Nulta linija fronta“ autorice Snježane Mulić. Drugo mjesto zauzela je priča „Pamti stope“ autorice Amele Isanović, a treće mjesto pripalo je priči „Podvučeno zelenim“ Hazima Karića. Nagrada za prvo mjesto je 500,00 KM, za drugo 300,00, a za treće 200,00 KM.

Žiri je odlučio da specijalno pohvali i priče „Između dobra i zla“ Medihe Selimović, „Lančani vez“ Osmana Halilovića i „U rovu“ Alme Muharemović.

O terminu uručivanja nagrada, javnost i autori bit će naknadno obaviješteni. Najbolje priče pristigle na natječaj bit će uvrštene u knjigu „Ratne priče“.

Pobjednica natječaja Snježana Mulić-Softić je novinarka Al Jazeere Balkans. Autorica je nagrađene zbirke priča Sanduk po mjeri i romana Povratak. Više od deset godina bila je urednica magazina Dani i saradnica mnogih domaćih i inostranih medija. Nominirana je za Nobelovu nagradu za mir za 2006. u okviru projekta “1000 Peace women”. Autorica je dva dokumentarna filma, a njene priče uvrštene su u tri antologije bh. proze. Članica je PEN centra BiH.

About Fahrudin Sinanović

Comments are closed.

Scroll To Top