Home / Lifestyle / Karijera / OVAKO ĆETE BRILJIRATI NA RAZGOVORU: Najčešća pitanja koja će vam postaviti skoro svaki poslodavac
OVAKO ĆETE BRILJIRATI NA RAZGOVORU: Najčešća pitanja koja će vam postaviti skoro svaki poslodavac

OVAKO ĆETE BRILJIRATI NA RAZGOVORU: Najčešća pitanja koja će vam postaviti skoro svaki poslodavac

Razgovor za posao jedan je od najstresnijih trenutaka koji prolaze potencijalni kandidati u potrazi za zaposlenjem. Iako to većini kandidata nije previše ugodno iskustvo, postoje neka pitanja koja će vam postaviti gotovo svi poslodavci. Olakšajte sami sebi te se pripremite na ona najčešća

Možda vam se čini da je 90 pitanja jako puno, ali zapravo i nije, ako uzmete u obzir da je s tim pitanjima moguće pokriti jedan do tri razgovora. Ako u jednoj tvrtki imate primjerice dva kruga razgovora s dvije različite osobe, velika je vjerojatnost da ćete čuti svih 90 pitanja, piše Moj Posao.

Prije nego što krenete čitati pitanja i savjete u nastavku teksta, imajte na umu da je u razgovoru za posao najvažnije biti iskren. Nemojte poslodavcu dati one odgovore za koje mislite da bi ih on htio čuti – istaknite se kao pojedinac i uvijek ostanite vjerni sebi.

Pitanja na razgovoru za posao puno otkrivaju o vašem pozitivnom stavu, produktivnosti, fleksibilnosti, iskrenosti, pouzdanosti, inicijativi i sličnim karakteristikama.

U nastavku donosimo izbor najzanimljivijih!

 

Recite mi nešto o sebi.
Ovo je jedno od najtežih pitanja, jer nije precizno. Nemojte doći u napast prepričati svoju životu priču. Koncentrirajte se na svoju edukaciju i radno iskustvo, a posebno istaknite svoja postignuća.

 

 

Koje su vaše jake strane?
Sastavite popis pet svojih kvaliteta koje su vezane uz posao. Za svaku od njih pokušajte i objasniti na koji ste je način primijenili u svojim dosadašnjim poslovima (ili tijekom obrazovanja, ako nemate radnog iskustva)

Koje su vaše slabe strane?
Budite spremni opisati kako ste svoje slabosti pretvorili u jake strane. To će pokazati da redovito preispitujete svoje vještine i radite na njima. Mnogi poslodavci vole vidjeti da zaposlenik radi na sebi i na vlastitoj produktivnosti.

Koja je vaša definicija uspjeha? Neuspjeha?

 

Inspiracija:
Thomas Edison rekao je da je otkrio 5.000 načina kako žarulja NE radi.
Neuspjeh nije učenje iz pogrešaka.
Neuspjeh je kada nešto pokušavate uvijek iznova jer očekujete drugačiji rezultat.

Koliko su dobre vaše komunikacijske vještine? Preferirate li usmenu ili pismenu konverzaciju?
Ocijenite kakve su vaše komunikacijske vještine i vokabular.
Navedite primjer kako ste uspješnom komunikacijom riješili neki problem na poslu.
Opišite situaciju u kojoj ste bili proaktivni.

Zašto imate ‘rupu’ u životopisu?
Ako ste u jednom periodu bili ili bez posla, iskreno objasnite što je bio razlog tome. Ne morate biti opširni prilikom objašnjavanja.

Radite li bolje u timu, s jednim kolegom ili samostalno?
Jasno pokažite kako razumijete da postoje različiti oblici timskog rada: vertikalni i horizontalni. Vertikalni tim je hijerarhijski ustrojen, s jednom glavnom osobom koja određuje cilj, a svi ostali odrađuju svoj dio posla dok ne ostvari zajednički cilj. Horizontalni tim čini grupa pojedinaca koji rade zajedno na jednom projektu, neovisno, ali svatko ima jednako važan zadatak.

Što mislite o (neki aktualan događaj)?
U prijevodu: ispričajte mi neku šalu ili anegdotu.

Jeste li ikada dobili otkaz? Ako da, što ste naučili iz toga?
Opišite situaciju u kojoj ste se zauzeli za svoja uvjerenja i naišli na otpor.

Što je za vas inteligencija?
Dobar odgovor bio bi da je to sposobnost snalaženja u novim situacijama, neovisno o tome je li u pitanju novi posao ili situacija da se nalazite u stranoj zemlji, a ne znate jezik.

Navedite mi jedan primjer kada je bio u pitanju vaš ponos
To može biti mala stvar, ali imajte na umu da kroz ovo pitanje poslodavac testira kako se nosite s problemima ili neočekivanim situacijama na poslu.

Kakva su vaša očekivanja po pitanju plaće?
Promislite o tome kakvu plaću očekujete te kakav je prosjek plaće za ovu radnu poziciju u vašem gradu. Takve informacije možete potražiti na servisu MojaPlaća. Prije razgovora za posao trebali biste znati kakva je očekivana plaća za ovo radno mjesto, s obzirom na vašu radnu sredinu.

Zašto bismo trebali zaposliti baš vas?
Ovo je prilika da zvučite samouvjereno, a ne očajno. Ukratko podsjetite poslodavca na svoje jake strane, kvalifikacije i postignuća. Budite konkretni, nemojte samo reći da ste marljivi i motivirani. Dajte do znanja da ste drugačiji od ostalih kandidata.

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 online mobileпроверка индексации страницы

About amra

Leave a Reply

Scroll To Top