Home / Vijesti / Marš mira / Ostalo je tačno mjesec dana do pješačkog pohoda Marš mira 2013
Ostalo je tačno mjesec dana do pješačkog pohoda Marš mira 2013

Ostalo je tačno mjesec dana do pješačkog pohoda Marš mira 2013

Kako je saopšteno iz Organizacionog odbora, u sklopu obilježavanja 18. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” Srebrenica, 11. jula 1995. godine i ove će godine biti organizovan pješački pohod Marš mira, iz sela Nezuk u opštini Sapna, do Memorijalnog centra u Potočarima. Opsežne pripreme za pješački pohod koji će se odvijati od 8. do 10. jula su u toku.

Biće ovo deveti put da će kolona koja broji na hiljade lokalnih i inostranih učesnika krenuti prema Srebrenici, maršrutom kojom su u julu 1995. godine u Nezuk stigli prvi preživeli Srebreničani, bježeći pred vojskom i policijom Republike Srpske. Osim velikog broja redovnih učesnika iz zemalja Zapadne Evrope, očekuje se, kao i prethodnih godina, značajan broj učesnika iz Turske.

Zanimljivo je da će utorak, 9. jula 2013. godine biti i prvi dan ramazanskog posta, a zvaničnim programom je predviđeno klanjanje teravih namaza, kako na otvorenom, tako i na musali Memorijalnog centra u Potočarima. Prijave za učešće na pohodu Marš mira 2013 (Nezuk-Potočari) moguće je izvršiti putem web adrese: www.marsmira.org.

U Srebrenici su u julu 1995. godine, jedinice Vojske Republike Srpske predvođene generalom Ratkom Mladićem, ubile, kako se navodi u presudama Haškog tribunala, oko osam hiljada Bošnjaka. Zločine u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine je zvanično proglasio genocidom.

(Agencija Anadolija)

реклама в газету метро

About Mirnes

Leave a Reply

Scroll To Top