Home / Vijesti / Općina Centar u biznis projekte mladih uložit će 236 hiljada maraka
Općina Centar u biznis projekte mladih uložit će 236 hiljada maraka

Općina Centar u biznis projekte mladih uložit će 236 hiljada maraka

Mladi poduzetnici koji su se prijavili za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima budžeta Općine Centar Sarajevo prezentirali su svoje poslovne ideje pred članovima Komisije za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih općine Centar Sarajevo.

Podsjećamo, na osnovu Odluke o poticaju zapošljavanja mladih iz sredstava budžeta Općine Centar, koju je usvojilo Općinsko vijeće Centar objavljen je javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih, a trajao je 60 dana.

Općina Centar je pokrenula projekt samozapošljavanja 2015. i u toj godini iz budžeta izdvojila 50.000 KM. S obzirom na veliko interesovanje mladih i pozitivna iskustva, sa projektom se nastavilo i naredne godine, te je u 2016. izdvojeno 100.000 KM za ove namjene. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za tu namjenu planirano je 236.250 KM, a što jasno pokazuje opredijeljenost ove lokalne zajednice da doprinese razvijanju pozitivnog okruženja u kojem će mladi imati priliku da po svom vlastitom izboru formiraju i pokrenu posao u kojem se oni smatraju najproduktivnijim, a time i sretnim.

Svi mladi do 35 godina starosti su mogli, na osnovu Odluke o poticaju zapošljavanja mladih iz sredstava budžeta Općine Centar koju je jednoglasno usvojilo Općinsko vijeće, prijaviti svoj biznis plan za vrijeme trajanja javnog poziva za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih.

Komisija za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih Općine Centar razmatrala je pristigle projekte po Javnom pozivu za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima budžeta Općine Centar.

Nakon što su obrađeni svi pristigli projekti, Komisija za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih Općine Centar jednoglasno je donijela odluku da na intervju i prezentaciju poslovnih planova pozove 25 kandidata čiji je kvalitet biznis plana ostvario iznad 60 bodova.

Svoje biznis planove već su predstavili Alma Aljušević, Eldar Mehmedagić, Mirza Hajvaz, Almin Joldžić, Iskra Leko, Vanja Ilić, Edvard Sejdić, Hana Sirćo, Vedad Kičević, Dženita Pašić, Adnan Hujdur i Tarik Musakadić.

U petak, 24. novembra 2017. godine biznis planove će prezentirati preostali kandidati: Samra Malagić, Kenan Rizvanović, Kenan Korjenić, Alen Hasanović, Bakir Babić, Dalila Alihodžić, Ismira Kos-Glamoč, Adnan Subašić, Ajdin Durmo, Merima Bašić, Irma Efendić-Adžajlić, Adel Muratović i Amera Delihasanović.

Komisija za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih Općine Centar Sarajevo, nakon održanih prezentacija biznis planova i obavljenih intervjua sa svim kandidatima, odabrat će planove koji će biti finansirani odnosno sufinansirani sredstvima budžeta Općine Centar, a koja su namijenjena razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Izvor: Faktor

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top