Home / Vijesti / Novi dogovori za plasman bh. firmi na tržištu Švicarske
Novi dogovori za plasman bh. firmi na tržištu Švicarske

Novi dogovori za plasman bh. firmi na tržištu Švicarske

Cilj prvog Poslovnog Foruma sa fokusom na sektor “Housing”, održanog 10. novembra u Cirihu, bio je u povezivanju proizvođača iz BiH sa poslovnim partnerima i potencijalnim kupcima iz Švicarske.

U okviru priprema Foruma, 23. i 24. oktobra 2017. održani su preliminarni sastanci i radionice u Sarajevu i Banja Luci, na kojima su obavljene konsultacije o mogućim bh. partnerima iz sektora prerade drveta i opreme stambenog prostora, uslovima za plasiranje proizvoda na švicarsko tržište i uslugama koje i-dijaspora može da pruži u posredovanju i obezbijeđivanju poslovnih kontakta.

Poslovni forum je iniciran od strane Udruženja i-dijaspora u okviru inicijative “i-platform – Dijaspora za razvoj Bosne i Hercegovine” i organizovan u bliskoj saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, Privrednom komorom Republike Srpske, Švicarskim programom za promociju izvoza, kompanijom SEE Investment Solutions iz Švicarske i projektom Diaspora za razvoj, koji je podržan od strane Švicarske agencije za razvoj i saradnju i implementiran u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Razvojnim programom Ujedinjenih nacija.

Ukupno 16 firmi iz svih dijelova BiH, koje se bave preradom drveta i unutrašnjom opremom stambenih prostora, bilo je prisutno na Forumu i spremno da se prezentiraju na najvišem profesionalnom nivou. Sa švicarske strane bilo je prisutno 10 firmi, među kojima su poseban interes za bh. partnere pokazale KMU, Möbel Pfister i Hornbach.

Neposredna komunikacija i spontane interakcije već u prvim susretima prije zvaničnog otvaranja pokazali su veliku zainteresovanost učesnika za uspostavljanje kontakta i traženje mogućnosti za saradnju.

“Očekujemo da napravimo dobre kontakte sa švicarskim firmama i produbimo kontakte sa bh. partnerima. Profesionalno smo spremni, sve smo pripremili, i nudimo vrhunski kvalitet i dugotrajnost”, rekao je Emil Balavac, iz firme Onix Mostar, na samom početku Ekonomskog Foruma održanog u prostorijama Widder Hotela u Cirihu.

“Krivaja Homes” iz Zavidovića, koja se bavi gradnjom montažnih kuća sa drvenom stolarijom, već je tri godine prisutna na švicarskom tržištu, a njena predstavnica Sabina Mujanović Heljić izrazila je namjeru firme da se i dalje širi na ovom tržištu: “Nadamo se da ćemo obezbijediti nove kontakte za još bolji plasman naših proizvoda. Mi izvozimo oko 98% proizvoda, certificiriani smo i imamo iskustvo”.

Izvor: Akta.ba

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top