Home / Biznis / Investicije / Na Stupu se otvara najsavremeniji Veterinarski institut u regionu
Na Stupu se otvara najsavremeniji Veterinarski institut u regionu

Na Stupu se otvara najsavremeniji Veterinarski institut u regionu

Najmoderniji Veterinarski institut u regionu, u koji je uloženo šest miliona, a koji će razvijati najsavremenije molekularne metode istraživanja, narednih mjeseci zvanično će biti otvoren na Stupu. Prema riječima dekana Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nihada Fejzića, riječ je o projektu pokrenutom prije desetak godina, a koji je konačno stigao do završne faze.

“Već smo započeli tehnički prijem, laboratoriji su svi završeni. Sada čekamo na upotrebnu dozvolu, a potom nastavljamo s uređenjem kompletnog kruga. Postoje i dva dodatna objekta, koja, također, trebamo staviti u funkciju”, rekao je Fejzić.

Ističe da će u nove prostorije prenijeti opremu iz laboratorija s fakulteta i da je u planu i nabavka nove.

Kako je kazao Fejzić, u novootvorenom laboratoriju razvijat će najsavremeni je molekularne metode kada je u pitanju dijagnosticiranje bolesti, s fokusom na one koje su zajedničke ljudima i životinjama.

“Živimo u vremenu koje je epidemiološki vrlo nestabilno. Svjedoci smo raznih virusnih oboljenja koja za zdravstvo predstavljaju nove izazove. Da bismo spriječili ekonomske i zdravstvene posljedice, dijagnostika i istraživanje tih bolesti su temelj”, kazao Fejzić.​

U jednom segmentu će, kako kaže, laboratorij imati preventivnu ulogu za stanovnike BiH, dok će se drugi dio odnositi na istraživači rad. Dodaje da žele biti konkurenti s istraživačkim centrima u cijelom svijetu.

On ističe da još nije urađena sistematizacija radnih mjesta i da uskoro trebaju ući u tu administrativnu fazu.

“Mi nemamo ni novca ni prostora da otvaramo nešto preširoko. Za sada će raditi jedan dio osoblja s Veterinarskog fakulteta koji je već obučen. Početkom naredne godine otvaramo nove projekte i nadam se da će tada zapošljavati isključivo mlade istraživače, kao i ljude koji se bave biologijom, medicinom, veterinom, molekularnom biologijom”, rekao je Fejzić.

Izvor: Avaz.ba

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top