Home / Vijesti / BiH / Krenuo Marš mira od Sarajeva prema Srebrenici, najmlađi učesnik ima 18 godina
Krenuo Marš mira od Sarajeva prema Srebrenici, najmlađi učesnik ima 18 godina

Krenuo Marš mira od Sarajeva prema Srebrenici, najmlađi učesnik ima 18 godina

Sindikat i jedinstvena organizacija boraca BH Telecoma treću su godinu zaredom organizator pohoda Marša mira “Sarajevo-Nezuk-Srebrenica”.

Učešće u ovogodišnjem Maršu uzelo je oko pedeset građana iz svih dijelova BiH, a iz Sarajeva će do Potočara za ukupno osam dana prepješačiti 220 kilometara. Kolona je krenula jutros u 7:30 sati iz sarajevskog naselja Dolac Malta, tačnije ispred spomenika šehidima i palim borcima u ovom naselju.

Danas je planirano je pješaćenje 24 kilometra do Planinarskog doma “Ozren” gdje će kolona učesnika prenoćiti. Za sutra je planirana trasa u dužini 22 kilometra na relaciji Draževići- Krivajevići-Bakići-Olovo do doma Ponijerka, gdje će se prespavati.

Najduža trasa 29 kilometara

Potom će u subotu učesnici Marša prepješačiti 26 kilometara do Planinarskog doma “Javorje”, gdje će se prespavati.

U nedjelju ih očekuje najduža trasa od 29 kilometra do Jelovog brda, Kalesija, gdje će na privatnom imanju Saliha Sarajlića biti organizirano noćenje u improviziranom kampu.

U ponedjeljak će pješačiti 19 kilometara do Nezuka, gdje će se u jutarnjim satima priključiti koloni učesnika Marša mira “Nezuk-Srebrenica”, odakle će nastaviti put prema Potočarima, gdje se dolazak očekuje 10. jula, dan prije kolektivnog ukopa i dženaze žrtvama genocida.

Jedan od organizatora Marša, Muhamed Papić, za Klix.ba je rekao da najmlađi učesnik ima 18 godina, a najstariji 55 godina. Prema njegovim riječima, nekoliko ljudi je odustalo od pješačenja budući da je ramazan i poste.

“Nas je 30-ak jutros krenulo sa Dolac Malte, a drugi učesnici će nam se pridružiti u Nahorevu i Olovu”, kazao je Papić koji je učestvovao i na prethodna dva marša.

Prolazili kroz dva minska polja

“Mi smo u prethodna dva marša uz pomoć pripadnika Oružanih snaga obilježili teren jer smo prolazili kroz dva minska polja, na ulazu i izlazu iz Olova. Također, sa nama idu i pripadnici Gorske službe spašavanja Sarajevo koji su od velike pomoći”, dodao je.

Ističe kako je put poprilično težak jer je brdsko-planinski, ali i da postoje određena olakšanja na ovom putu.

“Čitavo to vrijeme čovjek je kao u nekom transu, osjećaj je zaista poseban. Kada se pred vama ukaže brdo i kada pomislite da nema teže dionice, tada dođe nizbrdica pa vidite da se njome i teže spuštati nego ići uzbrdo. Međutim, u bilo koje mjesto u koje dođemo nailazimo na ljubazne domaćine koji nude kafu i osvježenje i to nam ulijeva dodatnu snagu”, kazao je naš sagovornik.

 
(Klix.ba)

сумка для apple macbook air 13информационная поддержка сайта

About amra

Leave a Reply

Scroll To Top