Home / Vijesti / Ličnosti / Kako je Nudžejma Softić dobila posao na Al Jazeeri
Kako je Nudžejma Softić dobila posao na Al Jazeeri

Kako je Nudžejma Softić dobila posao na Al Jazeeri

Prije nešto malo više od tri godine magistrirala sam na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Onda je uslijedila potraga za poslom. Kao većina, niti sam znala odakle krenuti niti kome se obratiti. Ali sam isto tako znala da od sjedenja kod kuće i kukanja kako nema posla – nema ništa. Predala sam dokumente na nekoliko mjesta – mislila sam (i bila sam u pravu!) da nema ograničenja i nema firme i mjesta i škole na kojoj ne bih mogla raditi, pa sam najprije predala na ona mjesta na kojima sam željela da radim. U međuvremenu sam, da ne poludim od previše slobodnog vremena, upisala drugi masterski studij (komparativnu književnost).

 sof2Moje prve adrese bili su Bošnjački institut i Prva bošnjačka gimnazija. Divna direktorica Bošnjačkog instituta me vrlo srdačno primila i objasnila da u tom momentu sa onim što sam ja završila nemaju neku poziciju za mene, ali da će me imati u vidu. Onda sam dokumente predala u navedenu gimnaziju, ne nadajući se previše da ću gore biti primljena jer nisam završila tu gimnaziju itd. Vrijeme je prolazilo, odgovora nije bilo.

 U jednom momentu sjetila sam se kako sam, otkako je otvorena, s četvrtog sprata u BBI gledala znak Al Jazeere i zamišljala kako bi bilo lijepo raditi na televiziji uz koju smo moje sestre, braća i ja odrastali. Al Jazeera Arabic je bila obavezna u našem domu i nismo je mogli izbjeći sve da smo htjeli. I predam papire.

 U međuvremenu, zove me jedan dan moj profesor s fakulteta da radim kao lektorica u udruženju Mulla Sadra. Ko ne zna, radi se o šiijskom udruženju. U tom momentu još nemam posao, treba mi novac (babo je već bio u Centru, treba pomoći u izdržavanju porodice), a u dilemi sam da li da prihvatim to mjesto ili ne (uz sve poštovanje prema šiijama, ali imamo dijametralno suprotna razmišljanja). Pitam babu za savjet, kaže: “Ako u ime Allaha ne prihvatiš jednu stvar koja te privlači, a znaš da nije ispravna, On će ti to sigurno nadoknaditi boljim. A svakako ti odluči.” Odlučila sam se zahvaliti i ne prihvatiti ponudu.

 SLJEDEĆI dan su me pozvali na razgovor na razgovor u Al Jazeeru (malo je reći da sam se rasplakala nakon tog poziva) i odmah mi je rečeno da ću tu početi raditi čim se riješe administrativne “stvari”. Dok sam bila na putu prema BBI i tom razgovoru, nazvali su me iz Prve bošnjačke gimnazije (nakon možda tri mjeseca čekanja) i rekli da je direktorica potpisala i da mogu početi raditi pripravnički kod njih. Tako sam u jednom danu bila prinuđena odlučiti između dva mjesta koja sam najviše željela. Zahvalila sam im se i rekla da sam dobila posao (prije razgovora). Začuđeno su me pitali kakav je to posao kad odbijam njih.

Sada, nakon tri godine boravka, rada, življenja na Al Jazeeri – mogu reći da je ovo (uz sve i dobre i loše stvari) ispunjenje mog sna.

(Nudžejma Softić je lektorica na WEB portalu Al Jazeere Balkans. Magistrica je književnosti naroda BiH, te bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i dobitnica nagrade Univerziteta u Sarajevu za naučnoistraživački rad. Kćerka je Sirijca Imada al-Husina, poznatijeg kao Abu Hamza, kojeg bh. vlasti, bez optužnice, već sedmu godinu drže u pritvoru, u Imigracionom centru, jer, navodno, predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost.)

sof

sof1 sof3

 

программа для взлома контакта программа для взлома контакта

цена оптимизации web сайтов

About Fahrudin Sinanović

Leave a Reply

Scroll To Top