Home / Vijesti / Kultura / Jedan od devet u cijelom svijetu: Uskoro otvorenje Austrijskog instituta u Sarajevu
Jedan od devet u cijelom svijetu: Uskoro otvorenje Austrijskog instituta u Sarajevu

Jedan od devet u cijelom svijetu: Uskoro otvorenje Austrijskog instituta u Sarajevu

Otvorenje Austrijskog instituta, koje će se održati u utorak, 13. decembra 2016. u 18:30 sati, u prostorijama Austrijskog instituta Sarajevo, Ulica La Benevolencija 8/4 (zgrada Privredne komore Kantona Sarajevo) će biti još jedan dokaz bliskosti dvije države, Bosne i Hercegovine i Republike Austrije. Ovo je i završni projekat u okviru Godine kulture Bosna i Hercegovina – Austrija 2016, saopćeno je iz austrijske ambasade u BiH.

Austrijski institut Sarajevo, kao jedan od samo devet u cijelom svijetu, je ogranak Austrijskog instituta koje je osnovalo austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova 1997. godine, sa ciljem boljeg upoznavanja drugih država sa kulturnim naslijeđem, ali i aktuelnim dešavanjima i razvojem kulturnog života u Austriji, a naročita pažnja se posvećuje kursevima njemačkog jezika, koji su prilagođeni uzrastima i potrebama polaznika, uz poseban osvrt na austrijsku varijantu standardnog njemačkog jezika, ističu iz ambasade.

Službeno otvaranje Austrijskog instituta će biti prilika i za otvaranje izložbe “Domovina velikih kćeri”, koja se temelji na biografiji značajnih Austrijanki tokom posljednjih 200 godina, žena koje su svojim talentom, snagom volje i borbenim duhom obilježile i obogatile svoju zemlju.

– Pored mnogih predstavnika diplomatskog kora, kulturnih i političkih djelatnika, otvaranju će prisustvovati vodeća ličnost austrijske vanjske politike u oblasti kulture, generalna direktorica Sekcije za kulturu Saveznog ministarstva za Evropu, integraciju i vanjske poslove, ambasadorica dr. Teresa Indjein, austrijski ambasador u BiH, Nj.E. Martin Pammer, generalna direktorica Mreže Austrijskih instituta sa glavnim sjedištem u Beču gospođa dr. Katharina Körner, i direktorica Austrijskog instituta Sarajevo gospođa Maida Bećarević – ističe se u saopćenju.

Tokom otvaranja, bit će prikazana i specijalna video poruka austrijskog saveznog ministra za Evropu, integraciju i vanjske poslove Sebastiana Kurza, u kojoj on naglašava važnost veza između Austrije i Bosne i Hercegovine, sa posebnim osvrtom na Godinu kulture 2016, koja je na izmaku. Otvaranje Austrijskog instituta Sarajevo je sponzorirala i ADA – Austrijska agencija za razvoj.

 

Faktor.ba

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top