Home / Vijesti / Kultura / Film bosanske Amerikanke “Finding Bosnia” bit će prikazan u uglednoj dvorani Luce Hall na Rhode Islandu
Film bosanske Amerikanke “Finding Bosnia” bit će prikazan u uglednoj dvorani Luce Hall na Rhode Islandu

Film bosanske Amerikanke “Finding Bosnia” bit će prikazan u uglednoj dvorani Luce Hall na Rhode Islandu

Film je premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2015. godine, od tada je bio na brojnim filmskim festivalima – St. Louis, Portland, Njemačka, Chicago i Kanada. Osim festivalskih projekcija, film je prikazan nekoliko puta u kinima u dobrotvorne svrhe.

Horvat je odrasla kao Amerikanka i nakon više od 10 godina dolazi u BiH po odgovor na pitanje “Šta znači biti Bosanac?”. U filmu se pojavljuju mnoge ikone BiH iz modernog vremena i perioda bivše Jugoslavije i govore o tome kako oni doživljavaju državu BiH. Među njima su Faruk Hadžiosmanović, Mirza Tanović i Berin Tuzlić. Riječ je dokumentarcu koji je snimljen na Ivanin način, spontan i pun dijaloga.

Pogledajte o cemu se radi ovdje

Film je sniman u Francuskoj, Kanadi, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Većina radnje dešava se u Sarajevu, gdje je Ivana rođena. Početkom rata pobjegla je s majkom van BiH i završila u Oregonu. U BiH je bila jednom kada je imala 13 godina i sada se sa 25 godina vratila kako bi pronašla sebe.

Film “Finding Bosnia” će biti prikazan u Luce Hallu 11. aprila u 18 sati.

Klix.ba

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top