Home / Vijesti / BiH / “Festival premijera” u Tuzli, Kalesiji i Živinicama
“Festival premijera” u Tuzli, Kalesiji i Živinicama

“Festival premijera” u Tuzli, Kalesiji i Živinicama

 

Teatar Kabare Tuzla i ovu umjetničku sezonu otvara Festivalom premijera. Ovogodišnji festival ima i podnaslov „Karavan teatra“ jer nudi pet predstava koje će se igrati u narednih mjesec dana imati u Tuzli, Živinicama i Kalesiji.

sa presice

U okviru drugog izdanja festivala premijera koji će trajati od 21. septembra do 23. oktobra i ove godine bit će odigrano 5 premijera, koje su nastale u koprodukciji Teatra Kabare i ADU Tuzla, što je jedinstven slučaj, ne samo u BiH, već i u regiji i svijetu. Festival će u petak 22. septembra otvoriti predstava “Đavolja posla“ Miroljuba Nedovića, koju je režirao Vlado Kerošević uz asistenciju Irfana Kasumovića.  Publiku festivala očekuju i premijere predstava „Život i smrt“ 29. septembra, Aristofanovog „Mir“-a 6. oktobra, te Vergilijeve „Eneide“ 13.oktobra. Festival završava svojevrsnim omažom bh. književniku i našem jedinom nobelovcu Ivi Andriću. Povodom 125-te godišnjice njegovog rođenja u četvrtak 19.oktobra bit će održan okrugli sto na kojem će govoriti Nijaz Alispahić, Marica Petrović, Srđan Vukadinović i Vlado Kerošević. Festivalska zavjesa spustit će se 20.oktobra nakon izvođenja dječije predstave „Aska i Vuk“. Novina ovogodišnjeg festivala je činjanica da je proširio svoje djelovanje na još dva grada : Kalesiju i Živinice. Tako je predpremijera svih predstava prvo biti odigrana na sceni BKC Živnice, premijera u Teatru Kabare a prva repriza u BKC-u Kalesija.

Plakat TKT fest premijera 2017 web

Cilj festivala je približiti pozorište publici kako u Tuzli tako i u Živinicama i Kalesiji, koja će imati priliku ocijenjivati predstave, a najbolje pozorišno ostvarenje bit će i ove godine nagrađeno Plaketom festivala „Premijera“.

Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC „Alija Izetbegović“ je kazao da će se festival u Kalesiji održati pd motom „Subotom u pozorište“ jer će se predstave za odrasle igrati subotom, od 19,30 sati, a dvije predstave namijenjene učenicima igrat će se ponedjeljkom.

Prva predstava koja će s eigrati u Kalesiji na rasporedu je 23. Septembra (subota), u 19,30 sati, a riječ je o komediji  “ĐAVOLJA POSLA” autora Miroljuba Nedovića, koju su režirali  Vlado Kerošević i  Irfan Kasumović.

Medijski pokrovitelji festivala su: BHT1, FTV, FACE TV, RTV TK, NEON TV, TV Živinice, Radio Feral, radio Kameleon, Dnevni avaz. BH glas, Oslobođenje, faktor.ba, tuzlanski.ba, tuzlarije.ba, tip.ba, klix.ba, fokus.ba, Kalsed Kalesija, kalesija.com, ntv.ba, nkp.ba, infoplus.ba, kalesijski.ba, kalesijske-novine.com…

Prilog TV 7:

Prilog RTV TK:

 

About Fahrudin Sinanović

Comments are closed.

Scroll To Top