Home / Vijesti / Intervju / Edis Bajić, direktor BKC-a Tuzla: Radimo i po 15 sati dnevno, to je tajna našeg uspjeha
Edis Bajić, direktor BKC-a Tuzla: Radimo i po 15 sati dnevno, to je tajna našeg uspjeha

Edis Bajić, direktor BKC-a Tuzla: Radimo i po 15 sati dnevno, to je tajna našeg uspjeha

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u proteklim godinama je postao jedna od vodećih kulturnih ustanova u našoj zemlji i centar kulturnih, zabavnih i muzičkih događaja u sjeveroistočnoj Bosni.

Brojni značajni koncerti, pozorišne predstave, izložbe, sajmovi, pres konferencije, sjednice, ali i drugi događaji, upriličeni su upravo u ovoj ustanovi. U 2015. godini su organizovana 293 događaja, koja je posjetilo oko 78.000 građana.

No, na tome se nije stalo. Rukovodstvo ove ustanove, na čijem se čelu nalazi direktor Edis Bajić, odlučilo je podignuti ljestvicu. Do kraja ove godine, prema podacima, bit će organizovano oko 360 događaja, koje će u konačnici posjetiti preko 80.000 posjetilaca.

-Iza nas su kvalitetni projekti u ovoj godini, koji uključuju neke vrhunske predstave, izložbe i koncerte. Posebno smo ponosni na naša dva projekta. Radi se o predstavi “Srebrena krv”, koja govori o genocidu u Srebrenici, i koja je izvedena 17 puta do sada. Inače, ova predstava je, kada su u pitanju predstave rađene u produkciji BKC-a, do sada najviše puta izvođena – kazao nam je Bajić, navodeći da je drugi projekat zbirka “1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena”, sa notnim zapisom i melodijom, koja predstavlja kapitalno i jedinstveno djelo u ovoj oblasti, koje do sada nije rađeno u našoj zemlji.

-U njoj je sadržano bogatstvo naše sevdalinke i mi smo ponosni što smo dali svojh doprinos njegovanju naše jedinstvene narodne pjesme – kazao je Bajić za Bportal.

Otkrio nam je da je veliki broj događaja i posjetilaca rezultat napornog rada uposlenika Bosanskog kulturnog centra.

-Mi, jednostavno, radimo od jutra do mraka. Želimo kao društveno odgovorna ustanova da opravdamo povjerenje i podršku koja nam je ukazana. Ponekad iz BKC-a izađemo u 22 ili 23 sata, kada se završe događaji. Dakle, napornim radom, poštovanjem poslovnih partnera i posjetilaca, saradnjom i odgovornošću, postižu se ovakvi rezultati. To je naša tajna – kazao nam je direktor Bajić, koji se zahvalio Vladi Tuzlanskog kantona i premijeru Begi Gutiću na podršci u svim aktivnostima BKC-a.

-Na osnovu te podrške, mi možemo biti društveno odgovorni i na raspolaganju svim našim partnerima, sugrađanima, svima koji žele da organizuju svoje aktivnosti i projekte u BKC-u – dodao je direktor.

On navodi da se ova ustanova uveliko priprema za narednu godinu kada je obilježava 20 godina postojanja i rada BKC-a.

-Već smo započeli pregovore i pripreme za gostovanje opere “Zmaj od Bosne” početkom iduće godine, koja tek treba da bude premijerno izvedena u Sarajevu. Planiramo raditi i dječiju predstavu u vlastitoj produkciji, a bit ćemo i izdavač monografije 2. korpusa Armije R
BiH – kazao nam je Bajić, dodajući da će BKC sarađivati i sa mnogim drugim ustanovama kulture u gradu i državi.

-U ovoj godini uspjeli smo obezbijediti na nekim projektima podršku svih nivoa vlasti. U narednom periodu potrudit ćemo se da još više objedinimo sve nivoe vlasti i njihovu podršku našim projektima, kako bismo još više mogli biti na usluzi našim sugrađanima, kao i svim partnerima koji žele realizirati svoje aktivnosti u BKC-u – dodao je on.

Da će u narednoj godini rad BKC-a biti još intenzivniji, a program još kvalitetniji, potvrđuje i činjenica da će u ovoj ustanovi djelovati i programski odbor, koji će vršiti selekciju i pomagati u odabiru i realizaciji projekata.

-Želimo dostojanstveno, na vrhunski i najbolji način obilježili 20-tu godišnjicu ove ustanove, ali i građanima Tuzle i Tuzlanskog kantona ponuditi najkvalitetnije koncerte, predstave, izložbe i druge događaje. Ovom prilikom pozivamo sve naše partnere, organizacije, da zajedno ponudimo još više aktivnosti i događaja u BKC-u našim sugrađanima – kazao nam je Bajić.

(Bportal)

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top