Home / Vijesti / Intervju / Edhem Čustović, profesor, inovator i filantrop: Znam kako zaposliti mlade ljude u BiH
Edhem Čustović, profesor, inovator i filantrop: Znam kako zaposliti mlade ljude u BiH

Edhem Čustović, profesor, inovator i filantrop: Znam kako zaposliti mlade ljude u BiH

U cijelom ovom mozaiku, neizostavna je i njegova ljubav prema Bosni. On je nikada nije iskazivao samo godišnjom posjetom iz daleke Australije tokom ljetnih praznika, naprotiv, odlučio je svoje znanje i resurse staviti joj na raspolaganje i pomoći mladim ljudima da pokrenu posao te stvore sebi preduslove za bolji život

Znanje, vrhunsko obrazovanje, radoznalost i spremnost na vrijedan rad odveli su 33-godišnjeg Edhema Čustovića u svijet nauke, inžinjeringa i inovacija na svjetskom nivou. Ovaj rođeni Tuzlak imao je sedam godina kada je izbjegao iz ratom pogođene BiH. Porodica Čustović je prvo tri godine živjela u Švicarskoj, a potom se preselila u Melbourne u Australiju, gdje i danas živi.

 

Tek stigli u daleku zemlju, u kojoj su imali samo daleke rođake, Edhemovi roditelji nisu imali vremena razmišljati o prestižnim školama za njega i njegovog brata. Tako danas u šali zna reći da je završio četvrtu najgoru školu u državi Victoriji. No, to ga nije spriječilo da uči i zanima se i za one predmete koje nužno za ocjenu nije ni trebao znati, te naposljetku završi ugledni La Trobe univerzitet, postane njegov profesor i uspješni inžinjer. Čustović je i cijenjeni inovator. Autor je revolucionarnih izuma poput Countakick i Tiger-3 digitalnog radara. Countakick nam je naročito zagolicao pažnju, riječ je o nosivom uređaju u obliku pojasa koji prati kretanje bebe tokom zadnjih nekoliko mjeseci trudnoće.

 

Zahvaljujući njemu, znatno je smanjen broj mrtvorođene djece u Australiji. Edhem s timom svojih studenata i saradnika radi na inovaciji koja će imati cilj smanjenje isparavanja vode u Australiji. Ove godine imenovan je za predsjedavajućeg Odbora za industriju Instituta elektronike i elektrotehnike (IEEE), najveće profesionalne organizacije na svijetu koja broji 425.000 članova u više od 160 država, gdje sjede najuspješniji profesori s najjačih univerziteta u svijetu, inžinjeri i informatičari koji rade u kompanijama poput Googlea, Siemensa, Tesla Motorsa…

 

U cijelom ovom mozaiku, neizostavna je i njegova ljubav prema Bosni. On je nikada nije iskazivao samo godišnjom posjetom iz daleke Australije tokom ljetnih praznika, naprotiv, odlučio je svoje znanje i resurse staviti joj na raspolaganje i pomoći mladim ljudima da pokrenu posao te stvore sebi preduslove za bolji život. Neke od tih misija ostvaruje i kroz BH Future Foundation, koju je osnovao zajedno s bratom, također inžinjerom. Tako su ove godine finansirali učešće i dolazak 20 studenata iz raznih gradova BiH na 2. međunarodni Student and Young Professional kongres održan početkom decembra u Sarajevu.

 

Bila je ovo prilika da se mladi i talentirani Bosanci i Hercegovci na jednom mjestu povežu, razmijene ideje, ali i usvoje nova znanja od eminentnih stručnjaka i predavača, kad je riječ o preduzetništvu i budućem razvoju inovacija iz oblasti inžinjeringa, IT sektora i drugih naučnih oblasti. Kongres, koji je i ove godine organizirala IEEE, Institut elektronike i elektrotehnike – najveća tehnička profesionalna organizacija u svijetu i YEP – Projekt zapošljavanja mladih koju podržava Ambasada Švicarske u BiH, velika je priča za našu zemlju iz nekoliko razloga. Osim što je predvodi 33-godišnji Bosanac i Hercegovac, ona je i jedna od rijetkih prilika da se talentirani mladi ljudi iz cijele BiH bez protekcija, namještenih konkursa, uz čisti fairplay nadmeću u znanju, iznesu ideju, uspostave prijeko potrebne kontakte te sutra i sami osnuju vlastitu kompaniju.

 

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

 

(Azra, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top