Home / Sport / Dvije medalje za bh. džudistkinje u Zagrebu
Dvije medalje za bh. džudistkinje u Zagrebu

Dvije medalje za bh. džudistkinje u Zagrebu

Bosanskohercegovačke džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić nastavile su donositi medalje s velikih međunarodnih takmičenja. Na Grand prix takmičenju u Zagrebu Cerić je osvojila zlatnu, a Samardžić bronzanu medalju.

Najbolja bh. džudistkinja Larisa Cerić, nakon neuspjeha na Olimpijadi u Riju uspjela se vratiti na pobjednički kolosijek i prvi put u karijeri osvojiti zlato na jednom Grand prixu. Cerić je u kategoriji +78 kg superiorno došla do najsjajnijeg odličja, pobijedivši sve protivnice maksimalnim rezultatom. U finalu je slavila nad Njemicom Carolin Weiss, jednom od najboljih džudistkinja svijeta.

– Nakon neuspjeha u Riju uspjela sam ostati hladne glave i na Grand prixu osvojiti zlato. Takmičenje je bilo teško, ali sam na kraju uspjela trijumfovati, što mi je posebno drago nakon svega što sam prošla u periodu nakon Olimpijade – kazala je Cerić na pres-konferenciji.

Turnir u Zagrebu boduje se za svjetsku ranking listu, na kojoj Cerić trenutno zauzima 11. mjesto, što je najbolji plasman jednog bh. takmičara uopće.

Mlada Aleksandra Samardžić, koja još ima pravo nastupa u konkurenciji juniorki, osvojila je bronzu u seniorskoj konkurenciji čime je potvrdila evropsku klasu. U kategoriji do 70 kg ostvarila je tri pobjede, a u meču za medalju savladala je Šveđanku Annu Bernholm.

– Put do medalje nimalo nije bio lagan. No, uspjela sam i ostvarila jedan od najboljih rezultata u karijeri – izjavila je Samardžić.

U Zagrebu je nastupio i jedan od najperspektivnijih bh. sportista Toni Miletić koji nastupa u konkurenciji kadeta do 18 godina, a u svom prvom nastupu na Grand slamu upisao je jednu pobjedu. U prvom kolu bio je bolji od Litvanca Dorina Gotonoage.

– Zadovoljan sam jer je ovo bilo najveće takmičenje na kojem sam dosad nastupao. Mislim da sam tamo bio najmlađi takmičar. Zahvalio bih selektoru što mi je ukazao povjerenje – istakao je Miletić.

Selektor Branislav Crnogorac zadovoljan je rezultatima, a ističe da je reprezentacija BiH bila hendikepirana zbog izostanka povrijeđenih Haruna Sadikovića i Rijada Dedeića.

– Krenuli smo velikim koracima ka novim izazovima, koji su u konačnici olimpijske igre u Tokiju. Nakon relativnog neuspjeha u Riju vraćamo se na međunarodnu sportsku scenu s velikim rezultatima – naglasio je Crnogorac.

(FENA)

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top