Home / Vijesti / BiH / Dva miliona dolara za zbrinjavanje čvrstog otpada u BiH
Dva miliona dolara za zbrinjavanje čvrstog otpada u BiH

Dva miliona dolara za zbrinjavanje čvrstog otpada u BiH

Svjetska banka dobila je doprinos Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA) u iznosu od dva miliona američkih dolara za pružanje tehničke pomoći za unapređenje praksi zbrinjavanja čvrstog otpada u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti tehničke pomoći će se baviti jačanjem institucionalnih kapaciteta u zemlji za planiranje, upravljanje i rad ovog značajnog sektora na okolišno i ekonomski održiv način, kroz četiri komponente: pregled i plan za reformu sektora zbrinjavanja čvrstog otpada, institucionalno jačanje, kampanje podizanja svijesti i edukacije javnosti i procjena izabranih prioritetnih investicija.

“Kao dio čvrstog opredjeljenja Švedske da pruža podršku na unapređenju okoliša i održivog razvoja u BiH, zbrinjavanje otpada se smatra jednom od najznačajnijih oblasti u kojoj bi se saradnja trebala povećati. Švedska još od 2010. godine aktivno podržava sektor zbrinjavanja otpada u BiH. Naš dugogodišnji angažman u ovom sektoru ima za cilj pružanje podrške BiH da efektivno premosti tranziciju s postojećeg stanja zbrinjavanja otpada u pravcu integriranijeg i održivijeg sektora usklađenog s Direktivama EU”, kazala je savjetnica u Ambasadi Švedske Marie Bergström.

Ova tehnička pomoć je, kako je pojašnjeno, u skladu sa Strategijom saradnje između Švedske i BiH za period od 2014. do 2020. godine, konkretno s njenim trećim stubom, koji se odnosi na unapređenje okoliša, smanjenje klimatskih uticaja i jačanje otpornosti na okolišne uticaje i klimatske promjene.

Ova tehnička pomoć je usklađena i s Okvirom partnerstva između Grupe Svjetske banke i BiH za period od 2016. do 2020. godine, koja prepoznaje pomoć sektoru čvrstog otpada kao jedan od ključnih prioriteta. Pored toga, pružit će podršku za aktivnosti BiH u pravcu članstva u EU.

“BiH je u proteklih 15 godina ostvarila značajan napredak na unapređenju sistema zbrinjavanja čvrstog otpada”, rekla je šefica ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Tatiana Proskuryakova.

Istakla je da Svjetska banka potiče sve aktere, uključujući i lokalne zajednice i sve nivoe vlasti na međusobnu saradnju na rješavanju prioriteta zbrinjavanja čvrstog otpada na način koji je zadovoljavajući za lokalno stanovništvo, ali i u skladu s važećim zakonima.

Švedska Strategije za BiH predviđa nastavak podrške za unapređenje okoliša, uz pružanje podrške i za dobru vladavinu i ekonomski razvoj. Krajnji cilj je pratiti državu na putu pristupanja EU i provođenju Reformske agende.

Portfelj aktivnih projekata Svjetske banke u BiH uključuje deset projekata ukupne vrijednosti oko 383 miliona dolara. Oblasti za koje je pružena podrška su okoliš, energetska efikasnost, lokalna i urbana infrastrukturu, te zaštita od poplava, saopćeno je iz Svjetske banke.

 

Akta.ba

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top