Home / Vijesti / Kultura / Dragocjena riznica narodnog blaga: Tuzlanski profesor Šahbaz Jusufović napisao jedinstvenu knjigu sevdaha
Dragocjena riznica narodnog blaga: Tuzlanski profesor Šahbaz Jusufović napisao jedinstvenu knjigu sevdaha

Dragocjena riznica narodnog blaga: Tuzlanski profesor Šahbaz Jusufović napisao jedinstvenu knjigu sevdaha

“1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena”, naziv je knjige iz dva dijela, čiji je autor tuzlanski profesor Šahbaz Jusufović, a koja će zasigurno sevdalinku kao bosanskohercegovački brend, otrgnuti od zaborava.

jusufovic-knjiga-9

Ovo jedinstveno djelo koje se sastoji od dvije knjige pisane na više od 1.400 stranica, sadrži najbolje sevdalinke ovih prostora, od kojih su neke, po prvi put zapisane u formi knjige.

Penzionisani profesor muzike Šahbaz Jusufović, koji je u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla odškolovao mnoge generacije vrsnih muzičara, materijal za knjigu skuplja još od davne 1966. godine.

-Kao srednjoškolac, još prije 50 godina počeo sam skupljati materijale za ovu knjigu. Ona sadrži 1.040 pjesama, od čega je 1.001 sevdalinka, a ostalo su pjesme pisane u duhu sevdaha, u narodu prihvaćene kao sevdalinke. Birao sam sevdalinke čija je melodija nainteresantnija, po harmoniji i tekstovima. 95 posto napisanih sevdalinki sadrži i foršpile, odnosno uvode. Za sve pjesme su napisani izvorni tekstovi, melodije su zapisane notama i podastrte harmonijskom podlogom-kazao je u razgovoru za Bportal.ba Šahbaz Jusufović, autor knjige.

U njoj su zastupljene sevdalinke Zaima Imamovića, Safeta Isovića, Himze Polovine, Muhameda Mujkanovića, Nedžada Salkovića, Hamdije Šahinpašića, Mileta Janjića, Joze Kristića, Salema Trebe, Bebe Selimović, Zehre Deović, Nade Mamule, Zumre Mulalić, Ksenije Cicvarić, Zore Dubljević, Hanke Paldum i mnogih drugih interpretatora.

Recenzent knjige, poznati tuzlanski književnik, dramaturg, prozaist, pjesnik, teatrolog, kritičar i esejist, Nijaz Alispahić, kaže da je riječ o djelu kakvo do sada nismo imali. On navodi da je Jusufovićeva knjiga jedinstvena po svim odlikovanjima, prilično obimna, neobična u odnosu na druge knjige o sevdahu, te da ima posebne vrijednosti koje je izdvajaju od drugih.

-U knjizi su prisutni tekstovi sevdaha i varijante nekih pjesama. Sadrže obavezan notni zapis svake uvrštene pjesme tamo gdje je bilo moguće otkriti autora sevdalinke. Jusufović je u knjigu uvrstio čak i neke od prvih interpretatora pojedinih sevdalinki. Ona predstavlja jedan istraživački rad i razložno je sa sintagmom “1001 sevdalinka”, što po nekim smisaono značenjskim porukama simbolizira na Šeherzadinu “1001 noć” i njene priče. Silno sam se radovao dvjema stvarima oko saradnje sa Jusufovićem na ovoj knjizi. Profesor mi je ukazao povjerenje recenzenta, što je prvo, a drugo, kada sam vidio koju knjiga vrijednost posjeduje, odlučio sam se za nešto dužu recenziju. Naslovio sam je “Dragocjena riznica narodnog blaga”. Svaki tragač u knjizi će moći da nađe što ga zanima, a u praktične svrhe doći će do teksta i aranžmana-kazao je Alispahić.

“1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena” nedavno je izašla iz štampe, a prvu promociju u Tuzli imat će 25. novembra, simbolično, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Promocija će biti održana u tuzlanskom BKC-u, koji je i izdavač ove knjige. Finansijsku pomoć prilikom izdavanja knjige, profesoru Jusufoviću pružili su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Vlada Tuzlanskog kantona i Grad Tuzla.

Šezdesetosmogodišnji tuzlanski profesor Šahbaz Jusufović, penzionisan je nakon 40 godina rada, uglavnom u Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli. Kao vanjski saradnik bio je i profesor muzike u Srednjoj muzičkoj školi Tuzla, te Učiteljskoj školi Tuzla, a brojne generacije Tuzlaka učio je na predmetima harmonike, solfeđa, kao i teorije muzike.

(Bportal.ba/A.M.)

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top