Home / Lifestyle / Zdravlje / Doc. dr. Elmir Jahić za Faktor: Kardioverter defibrilator spašava od iznenadne srčane smrti
Doc. dr. Elmir Jahić za Faktor: Kardioverter defibrilator spašava od iznenadne srčane smrti

Doc. dr. Elmir Jahić za Faktor: Kardioverter defibrilator spašava od iznenadne srčane smrti

Iznenadna srčana smrt jedan je od najvećih izazova zdravstvene zajednice danas.

To je prirodna smrt, uzrokovana bolešću srca, kad u roku od sat, od početka simptoma, osoba gubi svijest, a cirkulacija se zaustavlja.

Treperenje komora (fibrilacija ventrikula) je aritmija koja je uzrok naprasne smrti kod oko 80 posto slučajeva. U komorskom treperenju mehanička aktivnost srca prestaje, a nakon osam do 10 sekundi, osoba gubi svijest, a smrt nastaje za tri do pet minuta zbog oštećenja mozga.

Kod više od 80 posto bolesnika, koji umiru iznenada, uzrok je koronarna bolest srca (akutni infarkt, nestabilna angina pectoris). Ostali razlozi su: slabost srčanog mišića, oboljenje zalistaka, plućna embolija, poremećaj sastava krvi i antiaritmički lijekovi.

Faktori koji neposredno to uzrokuju su akutni fizički napor i emocionalni stres.

Najefikasnija mjera u liječenju treperenja komora i sprečavanju smrti je primjena elektrošoka u roku od nekoliko minuta od gubitka svijesti. Međutim, ovu mjeru je, uglavnom moguće izvesti samo u bolničkim ili ambulantnim uvjetima.
Temeljni problem je što se aritmije javljaju iznenada tako da najveći broj pacijenata umre prije nego što ga dovezu u medicinsku ustanovu.

Zbog toga, kao najrealnija i najefikasnija opcija ostaje ugradnja implantabilnog kardioverter-defibrilatora (ICD), uređaja koji je u stanju, nakon detekcije opasne aritmije, automatski primijeniti intrakardijalni DC-šok i uspostaviti normalnu akciju srca.
Implantacijom ICD-a, što je puno puta dokazano, značajno se smanjuje pojava iznenadne srčane smrti.

Uređaj prevenira maligne aritmije kod pacijenata koji su preživjeli srčani zastoj ili imaju dokumentirane nestabilne komorske aritmije na EKG-u (tzv. sekundarna prevencija srčane smrti), ali i kod onih koji imaju povišen rizik za iznenadnu srčanu smrt (primarna prevencija), kao što je infarkt srca.

Zastoj srca, izazvan fibrilacijom komora, teško se može „izliječiti“, a jedino efikasno terapijsko sredstvo je kardioverter defibrillator. Zato se osobe koje spadaju u rizičnu grupu te oni koji imaju indikacije za implantaciju uređaja, ne trebaju dvoumiti, nego se odmah podvrgnuti ugradnji uređaja.

 

Faktor.ba

About Asmir Alić

Comments are closed.

Scroll To Top