Home / Vijesti / BiH / Centar GastroID daje novi oblik tržištu u BiH
Centar GastroID daje novi oblik tržištu u BiH

Centar GastroID daje novi oblik tržištu u BiH

Jedini centar za obuke u kulinarstvu i ugostiteljstvu u BiH, Centar “GastroID” je svečano otvoren 18. decembra 2013. godine, u okviru Sarajevo Holiday Marketa.

Centar “GastroID” nudi programe doedukacije odraslih i mladih za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada i zasigurno će donijeti promjene kada je  područje kulinarstva i ugostiteljstva u pitanju. Predstavnik centra Elvir Toholj je upoznao prisutne sa dosadašnjim aktivnostima, prednostima i programima obuka koje centar “GastroID” nudi. Svojim prisustvom i govorom podrške Švicarski Ambasador u BiH, André Schaller, je uveličao otvorenje centra i rekao da će i u daljem periodu podržavati ovakve projekte koji rješavaju problem nezaposlenosti u BiH, te pozvao sve prisutne da “iskoriste priliku” i sve što nudi ovaj centar.

U sklopu ovog događaja svi prisutni su imali priliku uživati u kulinarskom show-u koji se ne može svakodnevno vidjeti, a koji su izveli edukatori centra “GastroID”, svjetski priznati stručnjaci u kulinarstvu – chefovi Moreno Debartoli i Edin Džemat. Chef Moreno Debartoli je inače vrhunski kuhar sa najvišim stepenom obrazovanja u BiH i kuhar sa izuzetnim iskustvom u branši. Moreno je školovan na Cordon Bleu kulinarskom institutu i sa bogatim profesionalnim iskustvom je predstavio prisutnima pripremu čokoladnih pralina. Chef Edin Džemat je kuhar koji je rođen u Prozoru a stanuje i radi u Švedskoj, u Geteborgu a na otvorenju “GastroID”-a je pripremio za prisutne prezentaciju svojih kuharskog umijeća.

Edin Džemat je član Švedske reprezentacije kuhara (koja broji 6 članova, te je zanimljiva informacija da je zadužen za sva topla jela kada nastupa Švedska reprezentacija) te je suvlasnik restorana Linnea art u Geteborgu. Edin je 2008. godine radio u restoranu “Noma“ Kopenhagen koji je u dva navrata bio biran za najbolji restoran u svijetu. Edin je sa nama podijelio svoje iskustvo prilikom saradnje sa centrom “GastroID”: “Ljudi koji rade u ovom centru su osobe u koje imam povjerenja da će u BiH podignuti na veći nivo kulinarstvo. Smatram da sve osobe koje prođu ovu obuku čeka svijetla budućnost, jer je spremnost na ulaganje u sebe ključna stvar u koju trebamo svi da se upustimo.”

Na otvorenju su se najavile skore obuke za zanimanja kuhara, konobara, slastičara, barmena, recepcionera, hotelskog menadžera, restoranskog menadžera i sobarice namijenjene svim zainteresovanim za ovo područje. Centar “GastroID” je za one koji se već bave ovim poslom a žele da unaprijede svoje vještine, nezaposlene koji žele da povećaju svoje šanse za zapošljavanjem kroz obuke za ova deficitarna zanimanja, za sve poslodavce koji žele kvalitetan kadar i kvalitetnog stručnjaka u svojoj kompaniji. Program obuka “GastroID”-a se bazira na praktičnoj, ali i teoretskoj nastavi kod različitih poslodavaca. Krajnji cilj je unaprijediti i podignuti kvalitet svih usluga koje se nude u turizmu i ugostiteljstvu, te tako učiniti BiH privlačnom turističkom destinacijom.

Centar je osnovan zahvaljujući podršci Švicarske razvojne agencije “SDC”, projekta “PrilikaPlus” i kompanije ToFi Sarajevo, koji su ujedno organizatori ovog događaja.

Više informacija o otvorenju i obukama centra možete dobiti ako nas kontaktirate na kontakt telefonu i na web stranicama: www.gastroid.ba ,www.prilikaplus.ba.

eKapija.ba

продвижение сайта яндекс гугл

About amra

Leave a Reply

Scroll To Top