Home / Vijesti / BiH / Braća iz Konjica na naslovnici Frankfurter Allgemeine Zeitunga: Četvrta generacija umjetnika
Braća iz Konjica na naslovnici Frankfurter Allgemeine Zeitunga: Četvrta generacija umjetnika

Braća iz Konjica na naslovnici Frankfurter Allgemeine Zeitunga: Četvrta generacija umjetnika

Dvojica braće iz Konjica nastavila su porodičnu tradiciju izrade rezbarenog namještaja. Oni su već četvrta generacija koja se bavi ovim poslom, a riječ je o tehnici rezbarenja koju poznaju samo rijetki umjetnici, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung u tekstu kojem je ovaj njemački list posvetio značajnu pažnju.

zanat 1Stari zanat

„Izvještaj o ekonomskoj budućnosti Palestine“ izazvao je veliko interesovanje pa se mnogo pisalo o tome, jer se radi o 3,5 milijardi dolara vrijednom projektu, što je jednako 35 posto BDP-a palestinske autonomne oblasti. Za jednu malu državu to je velika suma novca, ali koju Palestina ipak nije dobila. Orhan Nikšić, autor ove studije, radi za Svjetsku banku, ali pored toga, on sa svojim bratom vodi firmu koju je osnovao njegov djed. Gano Nikšić je prije 100 godina u blizini bh. gradića Konjica osmislio vrlo zahtjevnu tehniku rezbarenja. Riječ je o tehnici dekoracije drveta.

Dlijetom se u drvo urezuju određene forme, kao npr. posebne bordure u obliku cvjetova i drugih oblika. Ovaj stari zanat možda bi već odavno bio zaboravljen da nije Adem, Ganin sin, od ovog napravio jako uspješan biznis.

Njegov pomno izrađeni namještaj još i danas se nalazi u nekim vilama i muzejima, pogotovo u Sarajevu, ali se može naći i u ostalim dijelovima zemlje.

zanatPorodici Nikšić su posebno bila teška vremena komunizma i ratova na Balkanu da održe svoj porodični biznis. Već četvrta generacija Nikšića bavi se ovim poslom. Braća Orhan i Adem, zajedno sa prijateljima, osnovali su firmu “Zanat”. Posebnu tehniku koju samo rijetki umjetnici u ovoj regiji mogu da savladaju, a koju nastoje da održe u životu, nazvali su “bosanski konjic stil”. Već su postigli prvi uspjeh, jer je bosanskohercegovačka vlada njihov zanat nominovala za  UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Ostvarivanje profita

Braća Nikšić ne žele stati na tome. Ne žele samo prodavati namještaj i ostvarivati određeni profit. Oni žele proizvoditi moderni rezbareni namještaj.

U januaru su predstavili posebnu kolekciju primjeraka skandinavskih dizajnera, između ostalog, Branch (Marked) Sofa švedskih dizajnera Gerta Wingårdha i Sare Helder, te udobne stolice Igman Lounge Chair od finskog dizajnera Harri Koskinena.

“Želimo da ‘Zanat’ bude moderan”, rekao je Orhan Nikšić, a moderna je i Koskinenova drvena stolica sa svojim debelim naslonima od mekane kože i naslonjačima za ruke ukrašenim starobosanskim rezbarijama, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.оптимизация сайтов цены

About Fahrudin Sinanović

Leave a Reply

Scroll To Top