Home / Vijesti / BiH / Bh. proizvođač namještaja MS&WOOD u prvom kvartalu uvećao izvoz 40 puta
Bh. proizvođač namještaja MS&WOOD u prvom kvartalu uvećao izvoz 40 puta

Bh. proizvođač namještaja MS&WOOD u prvom kvartalu uvećao izvoz 40 puta

Bosanskohercegovačka industrija namještaja MS&WOOD („Majstori i Drvo“ – bivša ŽICA), u prvom kvartalu ove godine uvećala je vrijednost izvoza za 40 puta (4000%) u odnosu na isti period lani.

“MS&WOOD je jedan od primjera uspješne privatizacije u Bosni i Hercegovini, u kojoj je jedna neperspektivna industrija sa krajnje neizvjesnim ishodom uslijed promjena ukupnih prilika na domaćem, ali i svjetskim tržištima, zamijenjena industrijskom proizvodnjom namještaja, po kojoj je naša zemlja prepoznata kao jedna od najkonkurentnijih u svijetu. MS&WOOD je nekada proizvodio eksere, a sada proizvodi stolice i zapošljava više ljudi nego na dan privatizacije, sa unaprijed ugovorenim izvozom od 13 miliona KM u 2014. godini. Samo ove godine ćemo povećati proizvodnju namještaja za 10 puta u odnosu na 2013. godinu, čime će se steći uvjeti za zapošljavanje 100 novih radnika. To je školski primjer uspješnog restruktuiranja firme i u tom pravcu moraju ići i neke druge firme bez obzira na poteškoće koje ih čekaju na tom putu”,ističe direktor kompanije MS&WOOD, Muhamed Pilav.

U ovoj godini ugovoreni su poslovi za plasman na inozemna tržišta preko 300.000 stolica, stolova i drugog namještaja. Riječ je najvećim dijelom o visokokvalitetnoj i cjenovno najviše rangiranoj stolici sa oznakom „Made in B&H“  koja se nalazi u asortimanu najvećih prodajnih lanaca namještaja u svijetu.

U projekat instaliaranja tehnologije za preradu drveta i proizvodnju namještaja u Fojnici do sada je uloženo oko 5 miliona KM, i to investiranjem u savremenu i ekološki čistu tvornicu. Plaće i doprinosi zaposlenih uredno se isplaćuju  i više su za 5 do 10 posto u odnosu na prosjek granske industrije.

eKapija.ba100 approved loansраскрутка по ключевым словам

About amra

Leave a Reply

Scroll To Top