Home / Vijesti / BiH / Bh. firme u učestvovat će u projektu “Beograd na vodi”
Bh. firme u učestvovat će u projektu “Beograd na vodi”

Bh. firme u učestvovat će u projektu “Beograd na vodi”

Delegacije Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) i Privredne komore Republike Srbije razgovarale su danas u Sarajevu o mogućnostima saradnje na zajedničkim projektima u oblastima građevinarstva, poljoprivrede, namjenske i autoindustrije – izjavio je predsjednik VTKBiH Nemanja Vasić.

Ono što su konkretno dogovorili, po njegovim riječima, jeste u oblasti građevinarstva gdje će zadužiti radne grupe da utvrde stanje građevinskih firmi u BiH i Srbiji radi zajedničkog nastupa, odnosno nastavka i pripreme za učešće firmi iz BiH na projektu „Beograd na vodi“, te zajedničkog nastupa u Kuvajtu, na izgradnji stanova u toj zemlji.

“Razgovarali smo i o tome da Privredna komora Srbije pomogne firmama iz BiH koje posluju u autoindustriji, da ozbiljnije uđu u “Zastavu“, gdje su u samom početku bile uključene italijanske, zatim srbijanske i mađarske firme”, izjavio je Vasić napominjući da firme iz dviju zemalja mogu zajednički učestvovati u projektima u raznim oblastima.

Predsjednik Privredne komore Srbije Željko Sertić kazao je da je “Beograd na vodi“ jedan od najvećih investicionih projekata u Srbiji, vrijedan nekoliko milijardi eura, te da je danas na otvorenom tržištu teško osigurati sredstva za tako nešto.

“Da bi se obezbijedile velike investicije, koje imaju svoje finansijske obaveze i potencijalne prihode, nužna je stabilnost, politička i ekonomska i u tom smislu sve zemlje regiona moraju da rade na izmjeni svog zakonodavstva da bi bili konkurentniji i efikasniji u svim društvenim segmentima, a prije svega u privredi”, kazao je Sertić.

Velike međunarodne kompanije koje danas upravljaju svjetskim finansijama, zajedno s velikim državama, po njegovim riječima, idu tamo gdje veliki kapital može da se oplodi i da donese nova radna mjesta, te profit tim kompanijama.

U tom smislu je, kako je dodao, veoma važna pozicija Srbije, kao dobrog i pouzdanog partnera cijelom regionu i taj projekt je upravo rezultat rada i nove politike Vlade Srbije u posljednju godinu dana i svih aktera na političkoj sceni koji omogućavaju da ovaj region bude područje gdje će se osjetiti nova energija, a kroz projekte kao što je “Beograd na vodi“.

“Mi smo mali region, kompletno svi ovdje u jugoistočnoj Evropi i moramo svi da radimo na njegovom boljem imidžu”, istakao je Sertić.

Što se tiče daljnje saradnje između BiH i Srbije, Sertić je izdvojio potencijale u energetici, građevinarstvu, poljoprivredi, te zajedničke nastupe na tržištima koji bi donijeli profit i zapošljavanje kompanijama.

eKapija.baonline mobiкак узнать подключение интернета

About amra

Leave a Reply

Scroll To Top